Schouten neemt noodkreet boerinnen in ontvangst

Landbouwminister Carola Schouten heeft vrijdagochtend de petitie 'Boerinnenhart' in ontvangst genomen. De petitie is een initiatief van vier boerinnen met als doel aandacht te vragen voor de zorgen voor de positie van gezinnen op agrarische bedrijven.

Initiatiefnemer Willemien Koning is opgetogen over de reactie van Schouten. 'De minister nam ruim de tijd om met ons in gesprek te gaan. Ik denk dat ze wil laten zien dat ze de gezinnen achter de bedrijven aandacht wil geven. We hebben gesproken over het toekomstperspectief voor agrarische gezinnen. Ook hebben we gevraagd of ze eigendomsrechten van boeren wil respecteren. Ze neemt dat mee in haar overweging.'

De actie 'Boerinnenhart' is in november 2019 opgezet door Helma Vermuë, Miranda Nolten, Kristel Vanhommerig en Willemien Koning. Ongeveer vijfduizend mensen, voornamelijk boerinnen, hebben hun handtekening onder de onlinepetitie gezet. De boerinnen hebben de handtekeningen uitgeprint en in een doos overhandigd aan de minister. De overhandiging vond plaats voor de Tweede Kamer, omdat het gebouw is gesloten voor publiek.


De petitie is ingegeven door de onzekerheid voor boerengezinnen. Hun toekomst is onzeker door onder meer de stikstofproblematiek, maar ook door fosfaatrechten, regeldruk en het steeds veranderen van wetten en voorschriften. Met de petitie hebben de boerinnen uiting gegeven aan deze zorgen.

'Wij zien grote vraagtekens en soms wanhoop en stress binnen onze boerengezinnen, bij alle gezinsleden', sprak Koning tot de minister. 'Dat raakt ons boerinnenhart en doet ons veel pijn. Daar moet meer aandacht voor komen.'

Druk op gezinsleden

'Wij maken ons grote zorgen over de enorme emotionele, sociale en financiële druk op de agrarische gezinnen', vervolgt Koning. 'Niet alleen bij de boeren, ook bij de partners en kinderen. Er is angst om de boerderij te verliezen.'

Koning drukte Schouten op het hart dat boerinnen en boeren graag willen voldoen aan wat de consument en de maatschappij van hen vragen. 'Maar dat gaat niet zonder duidelijkheid en toekomstperspectief. Het is vaak niet meer uit te leggen aan onszelf en onze kinderen hoe het verder moet met de boerderij.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer