Nieuwe opleving plannen Park21

Gemeente Haarlemmermeer blaast de plannen voor Park21 nieuw leven in. De raad besprak maandag het voorontwerpbestemmingsplan voor een grootschalige recreatieve inrichting in de Haarlemmermeer.

Nieuwe+opleving+plannen+Park21
© Park 21

Lokaal bestuurder Ton van Schie van LTO Noord blijft hameren op het belang dat de ruimtelijke plannen de agrarische bedrijfsvoering niet doorkruisen. 'Er wordt al twintig jaar over een groot park gesproken. Dat zorgt voor planologische onzekerheid bij ondernemers, die ook nu al zorg dragen voor het beheer van een fraai open landschap.'

De gemeente stelt dat de gebiedsontwikkeling voor Park21 organisch moet ontstaan. De gemeente draagt daarbij eerst actief bij aan de vormgeving van een basisstructuur, waarop ondernemers met recreatieve plannen kunnen aanhaken. Zo is er ruimte voor themaparken, een vakantiepark met huisjes, hotels, een evenemententerrein en musea.


Eerlijke vergoeding

Van Schie benadrukt het belang dat ook de agrarische sector de ruimte moet houden. 'Ondernemers die elders hun bedrijf willen voortzetten, moeten voor die verplaatsing een eerlijke vergoeding ontvangen.'

Ondernemers die elders hun bedrijf willen voortzetten, moeten voor die verplaatsing een eerlijke vergoeding ontvangen

Ton van Schie, voorzitter LTO Noord Haarlemmermeer

Voor de basisstructuur heeft de gemeente geld gereserveerd. De verdere ruimtelijke uitvoering van het plan is aan de toekomstige recreatieve ondernemers en moet komen uit de grondopbrengsten. De hoop is daarbij ook gevestigd op bijdragen van de provincie en de Europese Unie met groene ontwikkelingssubsidies, reageert de gemeente.


Sfeer in gebied

De komende maanden worden gebruikt om de sfeer in het gebied te peilen. De reacties van de inwoners en andere betrokkenen worden meegenomen in een ontwerpbestemmingsplan. Dat wordt naar verwachting eind dit jaar ter inzage gelegd. Zienswijzen daarop worden verwerkt in het definitieve bestemmingsplan. Dit kan medio volgend jaar van kracht worden.

Parallel wordt gewerkt aan verdere uitwerking van deelgebieden van Park21, zoals Parklanden, de evenementenlocatie en de recreatieplas. Samen met de basisstructuur zou tot en met 2025 kunnen worden gewerkt aan de realisatie, zo is de planning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer