Wim Govaerts: ‘Continu meten kan stofwisselingsziekten geit voorkomen’

Met een bolus in de netmaag van een geit is onder meer de penswerking voortdurend te meten. Door tijdig bij te sturen, zijn stofwisselingsziekten te voorkomen en kan de melkproductie omhoog, stelt Wim Govaerts namens het Belgische Bolucap-onderzoeksproject.

Wim+Govaerts%3A+%E2%80%98Continu+meten+kan+stofwisselingsziekten+geit+voorkomen%E2%80%99
© Wim Govaerts en Co

‘Geitenhouders houden in België en Nederland zo’n duizend geiten of meer. Het dagelijks individueel volgen van de dieren is daardoor lastig', geeft Govaerts aan. 'Tegelijk willen ze graag duurmelken omdat dit bij geiten heel goed kan en er zo minder bokjes komen. Het is dan wel nodig om te zorgen voor een optimale voeding.'

Geitenhouders krijgen al een waarschuwing voor mogelijke problemen voordat ze het zelf merken

Wim Govaerts, projectleider Bolucap

Daarom is Bolucap gestart. Het is een samenwerking tussen onderzoeksinstituten Imec-Waves en ENTstudios, chipfabrikant NXP, projectleider Wim Govaerts & Co en geitenhouder Jef Kusters.

‘De eerste stap was het ontwikkelen van een bolus, speciaal voor geiten. Die is helemaal vanaf nul ontwikkeld', vertelt Govaerts.

De bolus heeft niet alleen diverse sensoren die zaken als temperatuur, staan, liggen, dierbeweging, drinkgedrag en penswerking kan meten. De chip in de bolus verwerkt die gegevens ook al voor een deel en stuurt ze in pakketjes naar de ontvanger in de stal en de managementcomputer.


Het meten werkt?

‘Ja. De Bolucap is eerst getest in het laboratorium en later op het bedrijf van Kusters. De metingen pakken in de praktijk soms anders uit dan in het lab, maar het lukt. We kunnen het gedrag, de penswerking en de temperatuur goed meten.’


Wat levert dit op?

‘Met de Bolucap krijgt de geitenhouder al een waarschuwing voor mogelijke stofwisselingsproblemen voordat hij het zelf merkt. Zo kan hij tijdig de voeding aanpassen en is er bijvoorbeeld minder melkziekte, leververvetting of dunne mest. Dat levert op een goed draaiend bedrijf ruim 130 euro per geit op. Op een minder goed draaiend bedrijf kan het 200 euro per geit opleveren.’


Is het systeem al praktijkrijp?

‘Nog niet. De Bolucap moet minder gegevens gaan verzenden zodat de levensduur van de bolus omhooggaat en gelijk wordt aan die van de geit. Verder blijkt dat we heel goed de vruchtbaarheid van de geit kunnen meten, maar ook dat vergt veel data om te versturen.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer