1.829 geitenlammeren te vroeg naar slachthuis

Tussen november 2020 en november 2021 zijn in totaal 1.829 geitenlammeren aangevoerd in het slachthuis die volgens het I&R-systeem nog geen zeven dagen oud waren. Demissionair landbouwminister Carola Schouten denkt niet dat hier sprake is van een doelbewuste praktijk, maar onbekendheid bij melkgeitenhouders van Europese regelgeving.

1%2E829+geitenlammeren+te+vroeg+naar+slachthuis
© Koos van der Spek

Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer in reactie op Kamervragen van Tweede Kamerlid Leonie Vestering (Partij voor de Dieren). Een EU-verordening schrijft voor dat vlees van dieren die bij de slachting nog geen zeven dagen oud zijn, ongeschikt verklaard moet worden voor menselijke consumptie.


Het Kamerlid Vestering denkt dat geitenlammeren doelbewust worden afgevoerd naar slachthuizen om van de overtollige dieren af te komen, dus niet bestemd voor menselijke consumptie. Schouten deelt deze mening niet. Ze deelt wel de zorgen over de geitenlammeren die te vroeg bij het slachthuis worden aangevoerd, maar denkt dat hier sprake is van onbekendheid bij (een deel van) de melkgeitenhouderij.


Gericht op slachthuizen

Dat komt, zo vermoedt de minister, doordat de Europese bepalingen die hierover gaan niet gericht zijn op de primaire houder van geiten, maar op de exploitanten van slachthuizen. 'Ik ben met de vakgroep melkgeitenhouderij van LTO in gesprek over gerichte communicatie om de bekendheid met deze bepalingen te vergroten en zo de ketenverantwoordelijkheid voor naleving te versterken', schrijft ze in de brief.

Hoeveel geitenlammeren er voor destructie worden aangeboden is niet bekend. Daarover houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen gegevens bij. Schouten erkent dat het voor de NVWA bovendien lastig vast te stellen is of een geitenlam dat wordt aangevoerd naar een slachterij minstens zeven dagen oud is. Aan de hand van uiterlijke kenmerken is dat lastig te beoordelen. Bovendien is het I&R-systeem hiervoor niet waterdicht.


Fraudegevoelig

Het I&R-systeem is volgens Schouten niet fraudegevoelig voor het hoofddoel, het traceren van herkomst en locatie van individuele geiten. Het is namelijk opgezet om de herkomstlocatie te kunnen achterhalen in het geval er een uitbraak is van een besmettelijke ziekte. 'Bezien vanuit het nevendoel, namelijk het verkrijgen van een beter inzicht in de sterfte onder lammeren, biedt het I&R-systeem de mogelijkheid om een andere geboortedatum dan de feitelijke geboortedatum te registeren', geeft de minister aan. Of en in welke mate dit gebeurt, is niet vast te stellen.

Over de aanpak van sterfte onder geitenlammeren is Schouten positief gestemd. 'Het is mijn overtuiging dat de sector doordrongen is van de noodzaak om blijvend te werken aan het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van geitenlammeren. De stappen om hier concreet invulling aan te geven worden, ook samen met mijn ministerie, gezet en het merendeel van de ondernemers staat positief tegenover de plannen.'

Ze wijst onder meer op het sectorplan 'Versnelling verduurzaming van de melkgeitenhouderij'. Er wordt onder meer gewerkt aan een diergebonden welzijnsmonitor. Dat wordt het dashboard waarop lammersterfte inzichtelijk wordt gemaakt. Ook komt er een benchmark 'Zorg jonge dieren'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer