GD en NSFO mogen CL-programma voor Kwaligeit aanbieden

De Nederlandse Schapen- en geitenfokkers Organisatie (NSFO) in Zaltbommel en de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer mogen in het kader van Kwaligeit een programma rond de aandoening Caseous lymphadenitis (CL) aanbieden. Beide partijen voldoen aan een externa audit in opdracht van het Platform Melkgeitenhouderij.

GD+en+NSFO+mogen+CL%2Dprogramma+voor+Kwaligeit+aanbieden
© Ruud Ploeg

Daarbij werd niet alleen het programma beoordeeld, ook was er een onderzoek naar de werkwijze op het laboratorium waar het serologisch onderzoek plaatsvindt. Verder maakte een rondzendoefening voor het onderzoek van serum op antilichamen tegen CL deel uit van deze audit.

Nu beide partijen deze audit goed hebben doorlopen, zijn ze erkend in het kader van Kwaligeit. Vanaf 1 juli 2022 dient ieder melkgeitenbedrijf dat deelneemt aan het programma KwaliGeit deel te nemen aan een goedgekeurd CL-certificeringsprogramma. Voor 31 december 2022 dient het geitenbedrijf dan een start te hebben gemaakt met de certificering zodat er ook daadwerkelijk een status is toegekend aan het bedrijf.

CL komt voor bij zowel schapen als geiten, een bacterie veroorzaakt abcessen in de lymfeklieren die spontaan kunnen doorbreken. Bij geiten komen de meeste abcessen voor in de lymfklieren van hals en kop. In ons land komt de ziekte weinig voor, in het buitenland is de ziekte veel frequenter aanwezig. De import van schapen of geiten vormt daarmee het grootste risico voor insleep van deze ziekte op Nederlandse bedrijven..


Geen behandeling

Er bestaat geen behandeling voor deze ziekte. Voor besmette bedrijven is er de ingrijpende optie om besmette dieren of zelfs de hele koppel weg te doen. Een besmetting heeft nadelige gevolgen voor de dieren en het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer