Update plan van aanpak welzijn geitenbokjes

Het 'Plan van Aanpak welzijn geitenbokjes' krijgt de komende maanden een update. Een werkgroep van LTO en de Nederlandse GeitenZuivel Organisatie (NGZO) pakt dit op.

Update+plan+van+aanpak+welzijn+geitenbokjes
© Johan Wissink

Aanleiding voor de update is dat zowel landbouwminister Henk Staghouwer als de sector de zorg voor jonge dieren als een belangrijk onderwerp ziet. Het huidige plan van aanpak dateert van 2017.

Verder zorgen de aanpassingen in de I&R-regeling per 1 november 2020 voor nieuwe kengetallen en nieuwe inzichten. Volgens de Duurzame GeitenZuivel Keten (DGZK) is het ook hierdoor nodig om de ambities van destijds opnieuw te bezien.


Forse stappen gezet

Uit het jaarverslag van de DGZK over 2021 komt naar voren dat er al forse stappen zijn gezet. Zo werd in 2020 door meer dan 40 procent van de bedrijven meer dan de helft van de bokken aangehouden tot een leeftijd van 21 dagen. Dit is bevorderlijk voor het dierenwelzijn en vermindert de lammerensterfte.


Uit hetzelfde jaarverslag blijkt dat de dierdagdosering per geit is gedaald van 1,70 in 2020 naar 1,02 in 2021. Overigens zijn, door een hervorming in de database, nog niet alle geitenbedrijven hierin meegenomen. Wel nam het percentage geitenbedrijven dat deze gegevens deelde toe van 65 procent in 2020 naar 90 procent in 2021.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer