Zoutintoxicatie bij geiten kan zorgen voor ziekte CCN

Een geitenlam van 5 maanden oud is eind juli bij Royal GD aangeboden voor pathologisch onderzoek. Nu is bekendgemaakt dat het dier stierf aan cerebrocorticale necrose (CNN). GD noemt als oorzaak zoutintoxicatie.

Zoutintoxicatie+bij+geiten+kan+zorgen+voor+ziekte+CCN
© Twan Wiermans

Het geitenlam vertoonde een afwijkende gang en stierf binnen een dag nadat de klinische verschijnselen werden opgemerkt. Ondanks dat andere oorzaken van CCN, zoals het versterven van de hersenschors, niet konden worden uitgesloten, is de combinatie van bevindingen voor GD reden om zoutintoxicatie als oorzaak te noemen.

Zoutintoxicaties die leiden tot CCN kunnen direct of indirect voorkomen. Een directe intoxicatie ontstaat na een overmatige opname van keukenzout. Bij een indirecte intoxicatie is de opname van zout normaal, maar hoog in relatie tot de hoeveelheid drinkwater die wordt opgenomen. In beide gevallen kan dat leiden tot oedeemvorming. Met onderzoek aan het weefsel (histologisch) kan geen onderscheid worden gemaakt tussen beide vormen van zoutintoxicatie.


Langdurig gebrek aan water

Doorgaans wordt een indirecte vorm van zoutintoxicatie bij herkauwers pas gezien na een langdurig gebrek aan water, omdat de pens in staat is wisselingen in vochtopname tijdelijk te compenseren. In de melkgeitenhouderij is het niet ongebruikelijk om mineralenmixen te verstrekken in de vorm van zouten, om pensverzuring te voorkomen of de voeropname te bevorderen.

Royal GD plaatst een kanttekening bij het structureel inzetten van deze zouten. In ieder geval is het verstrekken van makkelijk bereikbaar en voldoende schoon en vers drinkwater daarbij essentieel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer