Agrarisch werknemer krijgt vaker dan gemiddeld bedrijfsongeval

Werknemers van agrarische bedrijven zijn vaker dan gemiddeld betrokken bij arbeidsongevallen die tot verzuim leiden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een onderzoek naar arbeidsongevallen onder werknemers.

Agrarisch+werknemer+krijgt+vaker+dan+gemiddeld+bedrijfsongeval
© ANP

In 2021 had 2,2 procent van de werknemers met een agrarisch beroep een arbeidsongeval met verzuim. Gemiddeld voor alle werknemers lag dit op 1,3 procent. In totaal hadden 196.000 werknemers van 15 tot 75 jaar in Nederland in 2021 een ongeval tijdens het werk, wat bij 100.000 werknemers leidde tot een of meerdere dagen verzuim.



Werknemers in transport- en logistieke beroepen, zoals vrachtwagenchauffeurs en bedieners van mobiele machines, hadden procentueel gezien het meeste kans op een arbeidsongeval met verzuim. Van deze groep zat 2,8 procent minimaal een dag thuis door een ongeval.


Transport en techniek

Naast werknemers in transport- en logistieke beroepen, was het percentage werknemers met een arbeidsongeval met minstens een dag verzuim ook relatief hoog onder werknemers met een technisch beroep (2,5 procent). Bij de technische beroepen ging het onder andere om timmerlieden en productiemachinebedieners. Met 0,4 procent was het verzuim door een ongeval op de werkvloer het laagst onder ICT'ers.


Bijna een op de vijf werknemers met een arbeidsongeval noemde psychische overbelasting, bijvoorbeeld door intimidatie of stress, als belangrijkste oorzaak. Bij de meeste ongevallen op de werkplek was er echter een andere oorzaak. Zo noemden werknemers als oorzaak ook relatief vaak uitglijden, struikelen of een andere val (15 procent), en fysieke overbelasting, zoals zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging (14 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer