VVD stelt vragen over stalexplosie Maarsbergen

Tweede Kamerlid Thom van Campen van de VVD heeft schriftelijke Kamervragen gesteld aan landbouwminister Henk Staghouwer over de explosie in een melkveestal in het Utrechtse Maarsbergen op 5 januari. Volgens de VVD'er is het een wonder dat er geen slachtoffers vielen die dag.

VVD+stelt+vragen+over+stalexplosie+Maarsbergen
© Johan Wissink

Op het bedrijf van melkveehouder Henk van der Wind vond een explosie plaats onder een emissiearme vloer. De brandweer moest twintig koeien uit de mestkelder redden. De koeien maken het weer goed. Van Campen heeft maandag een werkbezoek gebracht aan het bedrijf. 'Zo'n gebeurtenis heeft enorme impact op zowel mens als dier. In dit geval was er alleen schade aan de stal en hebben de dieren en de familie het er goed van afgebracht.'

Maar dat is niet vanzelfsprekend, ziet het VVD-Kamerlid. 'Twee jaar geleden hebben we het incident in Markelo gehad, waarbij naar ik meen achttien of negentien koeien zijn omgekomen. Dat had hier ook kunnen gebeuren. Het kan ook verkeerd aflopen voor mensen.'


Veiligheid borgen

Van Campen vindt dat bij de introductie van emissiearme vloeren te weinig rekening is gehouden met veiligheid. Boeren komen hierdoor naar zijn mening in de knel tussen milieumaatregelen en veiligheid. Hij wil weten of Staghouwer dit ook vindt en op welke wijze de veiligheid alsnog kan worden geborgd. Het VVD-Kamerlid wil weten of de minister in gesprek wil met de sector en fabrikanten om te kijken of het mogelijk is technieken door te ontwikkelen om ze veiliger te maken.


Van Campen: 'Er wordt bij de toelating van emissiearmen zorgvuldig en uitgebreid gekeken naar de emissies en de effecten voor het milieu. Zo goed zou je ook naar de veiligheid van systemen moeten kijken. Bij auto's gebeurt dat ook. Dat zou hiervoor ook moeten gelden.'


Beschikbare onderzoeken

Het VVD-Kamerlid wil de feiten op tafel krijgen over hoeveel emissiearme vloeren er zijn en welke incidenten er hebben plaatsgevonden. Ook vraagt hij om de beschikbare onderzoeken en wat de minister hiervan vindt.

Daarnaast hoopt Van Campen dat toelating van alternatieve technieken om emissies te besparen sneller op de RAV-lijst komen. 'Dan is er voor boeren ook iets te kiezen. Tot nu toe kon er vrijwel alleen worden gekozen voor een emissiearme vloer. De overheid loopt altijd achter de innovaties aan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer