CBL: arbeidsomstandigheden Italiaanse tomatenketen moeten beter

Vakbond FNV en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vinden dat de arbeidsomstandigheden in de Italiaanse tomatenteelt moeten verbeteren. Eigen onafhankelijk onderzoek van beide organisaties bevestigt de risico's op het gebied van de schending van mensenrechten, zoals uitbuiting en illegale arbeid.

CBL%3A+arbeidsomstandigheden+Italiaanse+tomatenketen+moeten+beter
© Nieuwe Oogst

Uit verschillende onderzoeken en risicoanalyses kwam eerder naar voren dat Italië een hoog-risicoketen is als het gaat om de schending van mensenrechten, specifiek in de ingeblikte tomatenhandel. Dat was aanleiding voor de FNV en het CBL om een onafhankelijk onderzoek te starten. De resultaten van dat onderzoek zijn donderdag gepubliceerd. Het onderzoek bevestigt de risico's. Vaak zijn arbeidsmigranten slachtoffer van uitbuiting en illegale arbeid.

Italië is het op twee na grootste exportland van tomaten met een oogst van 5 miljoen ton tomaten per jaar. Nederlandse supermarkten en A-merkleveranciers nemen gezamenlijk 4,8 procent van de totale Italiaanse ingeblikte tomatenexport af.FNV en CBL wijzen erop dat Italië als onderdeel van de Europese Unie onder de Europese wetgeving valt op het gebied van arbeidsvoorwaarden en mensenrechten. Ze vinden het de verantwoordelijkheid van andere EU-lidstaten om Italië hierop te wijzen.


Verantwoordelijkheid nemen

Ook Nederlandse leveranciers en supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zeggen FNV en CBL. Brancheorganisaties hebben inmiddels toegezegd hier samen met hun leden werk van te willen maken. 'Dat is een belangrijke stap voorwaarts', vindt Jos Hendriks, bestuurder van FNV Voedingsindustrie.

'Niet alleen voor al die getroffen werknemers, maar ook voor de supermarkten zelf. Want volgens mij halen Nederlandse consumenten hun ingeblikte tomaatjes liever bij de winkel waarvan ze weten dat er bij de productie geen rechten van andere mensen zijn geschonden.'


De handen ineenslaan

Zelfs nu het rapport op tafel ligt, blijven FNV en CBL de handen ineenslaan om de situatie in de Italiaanse tomatenketen te verbeteren. Daarbij is samenwerking met fabrikanten en A-merken belangrijk om de maatregelen goed door te voeren.

Het CBL heeft samen met zijn leden een actieplan opgesteld naar aanleiding van de aanbevelingen in het rapport. Dit zullen de supermarkten branche breed uitvoeren. In de loop van 2022 zullen ook actieplannen van de individuele supermarkten volgen.


Acties

Om deze acties tot een succes te maken, is het een voorwaarde dat alle betrokken partijen meedoen. FNV en CBL willen op korte termijn om de tafel met minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken om de problematiek en de Nederlandse rol hierin te bespreken. Actie op Europees niveau is daarbij ook nodig. Daarnaast zullen parallelle acties volgen om de keten van binnenuit de verbeteren.


Klik voor het complete rapport op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer