Boerentroonrede: 'Geef bioboer wind in de rug'

Als landbouwminister Piet Adema daadwerkelijk meer biologische en natuurinclusieve landbouw wil in Nederland, dan moet hij meer doen om omschakelende boeren te ondersteunen. Dat stellen de biodynamische boeren Gerjo Koskamp en Jara van Rooij in de Boerentroonrede 2023 die is uitgesproken bij de opening van de Biokennisweek in Den Bosch.

Boerentroonrede%3A+%27Geef+bioboer+wind+in+de+rug%27
© Eigen Foto

Koskamp en Van Rooij vertelden in hun Boerentroonrede over hun worsteling bij de omslag van een gangbaar naar een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. Zo stelt Koskamp dat hij het hoofd niet boven water had kunnen houden zonder hulp van zijn vaste afnemers. Zij hebben hem financieel gesteund bij calamiteiten of om leningen bij de bank te omzeilen. 'Want de financiële druk was de laatste jaren enorm en het effect dat dit heeft op het welzijn voor ons als boer is overduidelijk.'


Daarnaast steekt een groep vrijwilligers geregeld de handen uit de mouwen op het bedrijf in het Gelderse Halle om beide boeren te helpen bij klussen rond de boerderij zoals met het onderhoud van hagen en bomen. 'Zonder hulp van vrijwilligers is het voor de gemiddelde boer vrijwel onmogelijk om het roer om te gooien. Dit is financieel vaak niet te doen', zegt Koskamp. 'Maar we willen wel die verandering. Kan dat alleen met onbetaalde krachten? Maar daar zou het toch niet vanaf moeten hangen.'


Oplossingen

Koskamp en Van Rooij stellen voor dat Adema het Groenboerenplan overneemt. Het Groenboerenplan bevat tien wezenlijke veranderpunten die boeren werkelijk zouden ondersteunen bij de transitie naar een duurzame landbouw. Het plan is opgesteld door organisaties van biologische, biologisch-dynamische, kringloop- en agro-ecologische boeren en is in de zomer van 2022 gepresenteerd.


'Er moet absoluut iets veranderen', vindt Koskamp. 'Daarom doen wij een oproep aan minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof: de pionierende bedrijven in ons land zijn met alle kracht tegen de gangbare stroom ingezwommen. Nu wordt het tijd dat alle pionierende boeren gezien hun oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen de wind in de rug krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer