Bas Blok: 'Omschakeling naar biologisch en akkerbouw goede stap'

Biologisch Bedrijf Blok in 's-Heer Arendskerke schakelde negentien jaar geleden over op biologische bedrijfsvoering. De akkerbouwtak volgde later. Biologisch werken heeft toekomst, vinden Bas Blok en Hilde Franse.

Bas+Blok%3A+%27Omschakeling+naar+biologisch+en+akkerbouw+goede+stap%27
© Anton Dingemanse

Voordat hij in het familiebedrijf stapte, rondde Bas Blok een opleiding mbo werktuigbouwkunde af en werkte hij vijf jaar als storingsmonteur bij fritesfabriek McCain. 'Mijn vader vond dat ik eerst een vak moest leren', verklaart hij. Maar voortzetten van het familiebedrijf in het Zeeuwse 's-Heer Arendskerke was zijn grote wens.

Tien jaar geleden ging Blok in maatschap met zijn ouders. In 2020 namen hij en zijn vrouw Hilde Franse het bedrijf volledig over. Franse had eigenlijk geen agrarische achtergrond. Ze werkte als bedrijfskundige, voordat ze in het familiebedrijf stapte.


Oorspronkelijk gangbaar bedrijf

'Oorspronkelijk was het een gangbaar akkerbouwbedrijf', zegt Blok. 'In 1994 startte mijn vader met het fokken van vleeskuikens, ook nog steeds gangbaar. In 2004 gingen mijn ouders over op biologische legkippen en in 2007 stopten ze met vleeskuikens. Dat gaf ruimte voor meer biologische legkippen. We hebben nu 18.000 legkippen.'

Biologische bedrijfsvoering heeft toekomst; we willen meer in kringloop gaan werken

Bas Blok, biologisch akkerbouwer en pluimveehouder in 's-Heer Arendskerke

Voor uitbreiding van de vleeskippentak was destijds geen ruimte in de gemeente. Maar voor biologische legkippen mocht het bedrijf er wel een stal bij bouwen. Vanaf 2012 ging ook de akkerbouwtak geleidelijk in de omschakeling naar biologische bedrijfsvoering.

De ondernemers telen nu aardappelen, pompoenen, pastinaken, rode en gele uien, rode bieten, erwten, veldbonen – als voer voor de biologische veehouderij – en grasklaver. Op termijn willen ze ook veevoer gaan produceren voor hun eigen kippen, maar de noodzakelijke bewerking daarvan kunnen ze nog niet in eigen huis doen.


Veldbonen, voer voor de biologische veehouderij.
Veldbonen, voer voor de biologische veehouderij. © Anton Dingemanse

Op de vraag of een volledig biologisch bedrijf een keuze uit overtuiging was, vallen Blok en Fransen even stil. 'Het moet je wel liggen, deze manier van produceren. Het was toch een stap in het onbekende, ook de omschakeling van onze akkerbouwtak. Maar het is ons tot nu toe goed bevallen', beamen ze. 'Biologische bedrijfsvoering heeft toekomst. Het gaat goed komen. We willen meer in kringloop gaan werken.'

De markt is nu rustig, maar staat wel wat onder druk. Blok: 'Belangrijk is dat consumenten niet alleen naar geld blijven kijken, maar iets meer over hebben voor biologische producten.'


Verkooppunt

In het stalletje op het erf, de Blokhut, verkopen de ondernemers onder meer de aardappelen, uien, pastinaken en rode bieten. Steeds meer mensen uit de omgeving weten Biologisch Bedrijf Blok te vinden, merken ze. Blok: 'De verkoop via de korte keten zien we groeien.' Daarnaast gaat een deel van de eieren via de maaltijdboxen van coöperatie Boerschappen naar de consument.


De ondernemers verkopen eigen producten in de Blokhut.
De ondernemers verkopen eigen producten in de Blokhut. © Anton Dingemanse

Vooral de afzet van pompoenen is volgens de ondernemers in opmars, doordat deze groente aan bekendheid wint onder consumenten. Behalve akkerbouwproducten verkopen ze ook honing van bijen die op hun percelen vliegen. Die komt van een imker. Naast de Blokhut ligt een biologische pluktuin.


Goede contacten

De biologische pluimveehouderij is in Zeeland nog niet groot. Veel zaken moesten Blok en Franse destijds zelf uitzoeken. Ze hebben goede contacten in het Gelderse Barneveld, maar ook met collega's in onder meer Tholen en Zeeuws-Vlaanderen. Franse zit ook in het bestuur van de Biologische Pluimveehouders Vereniging.

Ploegen doen de ondernemers eerst zo licht mogelijk, om organische stoffen naar boven te halen, en vervolgens op meer conventionele wijze. Bestrijding van ziektes is niet echt mogelijk bij biologische akkerbouw, zegt Blok. 'Je moet zorgen dat je uitgangsmateriaal goed is. Onze aardappelrassen zijn resistent tegen phytophthora, onze uienrassen tegen meeldauw en rode bieten tegen rhizomanie. Gewasrotatie helpt ook, evenals zorg voor een gezonde bodem. Belangrijk is ook dat je teelten zo divers mogelijk houdt.'

Krijg je toch te maken met ziekten in je gewas, dan is dat pech, meent Blok. Onkruidbestrijding is een kwestie van vroegtijdig ingrijpen. 'Het gaat erom dat je er kort op zit', zegt hij. De kippen moeten nu binnen blijven vanwege het risico op vogelgriep.


Vertrouwen in toekomst

Wat betreft omzet levert de eierproductie ongeveer 60 procent op en de akkerbouwtak 40 procent. De toekomst zien de ondernemers met vertrouwen tegemoet. 'We willen onze pluimveetak uitbreiden en de akkerbouwtak misschien ook', zegt Blok.

'Het hangt ook af van de kansen die we van de gemeente krijgen. We zijn begonnen met een eigen eierpakstation, zodat we de keten zo kort mogelijk kunnen houden. Dat is ons doel. Het gros van de eieren leveren we al jaren aan Biomeerwaarde Ei, een coöperatie waar we een goede samenwerking mee hebben.'


Bas Blok en Hilde Franse
Bas Blok en Hilde Franse © Anton Dingemanse


Bedrijfsgegevens

Bas Blok en Hilde Franse (beiden 37) runnen Biologisch Bedrijf Blok in het Zeeuwse 's-Heer Arendskerke. Het bedrijf is 53 hectare groot. De akkerbouwtak bestaat uit aardappelen, pompoenen, wortelen, rode bieten, gele en rode uien, pastinaak, grasklaver en erwten. De legpluimveehouderijtak telt 18.000 kippen, verdeeld over twee stallen: één stal met 6.000 kippen en één stal met 12.000 kippen. De ondernemers verkopen de producten in een stalletje op het erf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer