Vennootschapsbelasting omhoog naar 19 procent

Met ingang van 1 januari 2023 zijn nieuwe wetten en regels van kracht geworden. Vooral de verhoging van de vennootschapsbelasting zal boeren en tuinders raken.

Vennootschapsbelasting+omhoog+naar+19+procent
© Twan Wiermans

Het tarief voor vennootschapsbelasting in de eerste schijf is omhooggegaan van 15 naar 19 procent. Dit betekent dat de ondernemers in schijf 1 meer belasting betalen, namelijk 19 procent over 200.000 euro. Is de winst groter? Dan valt het gedeelte dat boven de 200.000 euro uitkomt in schijf 2. Daarover wordt 25,8 procent belasting geheven.

Zelfstandig ondernemers die recht hebben op zelfstandigenaftrek betalen straks meer belasting over hun winst. Per 1 januari 2023 is de zelfstandigenaftrek – het bedrag dat is vrijgesteld – met 1.280 euro verlaagd naar 5.030 euro. De regering bouwt de zelfstandigenaftrek de komende jaren stapsgewijs verder af.


Milieuvriendelijk investeren

Bedrijven krijgen in 2023 meer mogelijkheden om te investeren in innovatieve milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen via de regeling MIA/Vamil. Het totale budget in 2023 is 217 miljoen euro. Bedrijven kunnen duurzame investeringen dankzij deze regeling aftrekken van de belastingen. Dit geldt onder meer voor investeringen in duurzame bouwmaterialen zoals houten isolatieplaten op basis van reststromen.

Daarnaast is de lijst met bedrijfsmiddelen die zorgen voor minder CO2-uitstoot en die aftrekbaar zijn uitgebreid.

Verder is het sinds kort mogelijk, vooruitlopend op de nieuwe wet- en regelgeving, om het woon/bezoekadres in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel af te schermen. Wel onder voorwaarden. Zo moet er sprake zijn van waarschijnlijke of concrete dreiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer