Vitale kalveren: hoe voorkom je longontsteking?

Wil je longontsteking bij kalveren voorkomen, dan kun je dat het beste planmatig aanpakken, stelt dierenarts Henk Kuijk. In dit vierde en laatste artikel in een serie over longgezondheid bij kalveren legt Kuijk uit welke stappen je kunt nemen.

Vitale+kalveren%3A+hoe+voorkom+je+longontsteking%3F
MSD Animal Health
© Johan Wissink

Volgens dierenarts Kuijk is er een planmatige aanpak nodig als je de kans op longproblemen zo klein mogelijk wilt houden. ‘Zorg allereerst voor goede omstandigheden voor de kalveren. Dan hebben we het over de biestvoorziening, de voeding, het stalklimaat en de huisvesting.'

'Uiteraard moet je ook zorgen dat je ziektes als IBR, BVD, salmonella en kalverdiarree onder controle hebt', vervolgt hij. 'Zorg dat je weet welke ziektekiemen op je bedrijf een rol spelen. Dat doe je met behulp van bloedonderzoek door de dierenarts. Op basis daarvan overleg je als melkveehouder met je dierenarts hoe je de kalveren extra kunt beschermen met behulp van vaccinaties.'

'Bij heel jonge kalveren maak je gebruik van neusvaccinaties. Als ze iets ouder worden, is ook de nek vaccinatie belangrijk’, zegt Kuijk. Hij tipt om voor een brede benadering ook je jongveeadviseur erbij te betrekken. ‘Die weet veel over voeding en huisvesting.’


Tekst gaat door onder de video


De kans op het overdragen van besmettingen is te verkleinen door kalveren alleen groepsgewijs te verhokken. Henk Kuijk: ‘Als je ze als groep bij elkaar houdt, is de kans op het doorgeven van infecties kleiner dan bij een werkwijze waarbij je steeds een of twee kalveren doorschuift.’


Kijk voor meer informatie op longgezondheidkalf.nl

De overige artikelen in deze serie kunt u hier vinden.

Webinair 7 december: kalveropfok en koemonitoring

Nieuwe Oogst en MSD organiseren op 7 december om 20 uur een webinar over alle aspecten die de kalveropfok tot een succes maken. Gezonde kalveren dragen bij aan meer werkplezier en een beter bedrijfsresultaat. In het webinar wordt stilgestaan bij stalklimaat, groepsindeling en weerstand opbouwen. Deelnemers krijgen ook uitleg over het koemonitoringsprogramma SenseHub. Dit systeem geeft melkveehouders informatie over de gezondheid, voerefficiëntie en vruchtbaarheid van hun dieren. Aanmelden kan via de website nieuweoogst.nl/webinar-kalveropfok

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner MSD Animal Health

MSD Animal Health

MSD Animal Health Nederland is al vele decennia actief op de Nederlandse veterinair-farmaceutische markt, oorspronkelijk als Intervet bekend en groot...

Lees verder »

Meer van MSD Animal Health

Lees ook

Meer artikelen van MSD Animal Health »

Artikelen over MSD Animal Health