Vitale kalveren: Aandacht voor longgezondheid geeft veel voordelen

Een goede longgezondheid van kalveren moet vanzelfsprekend zijn, vindt dierenarts Henk Kuijk. Monitoren op longgezondheid levert meerdere voordelen op, stelt hij. In dit artikel, dat het derde artikel is in een serie van vier over longgezondheid bij kalveren, zet Kuijk de voordelen op een rij.

Vitale+kalveren%3A+Aandacht+voor+longgezondheid+geeft+veel+voordelen
MSD Animal Health

Een goede longgezondheid van kalveren zou vanzelfsprekend moeten zijn’, zegt Henk Kuijk, dierenarts bij MSD Animal Health. ‘Je wilt dat een kalf goed groeit, zich goed ontwikkelt en zich goed voelt. Longinfecties doen daar afbreuk aan.'

'Een goede longgezondheid van het kalf is ook nodig om te bereiken dat een kalf zich ontwikkelt tot een gezonde koe, die goed produceert en lang meegaat', stelt Kuijk.

'Kalveren met gezonde longen geven als melkvaars gemiddeld 525 kilo melk meer dan kalveren die een longontstekinkje hebben doorgemaakt. Bovendien leven ze ook nog eens 10 procent langer. Het verschil tussen gezonde en ongezonde longen bij de kalveren betekent bij de melkkoeien 100 tot 200 euro per koe extra per jaar. Een goede longgezondheid betekent ook dat je weinig antibiotica nodig hebt om infecties te bestrijden.’

Een goede longgezondheid bij de kalveren vergt vakmanschap. ‘In Nederland hebben we te maken met een zeeklimaat. Dat zorgt met name in de herfst en winter voor veel vochtigheid. Vochtdeeltjes in de stal brengen vaak ziektekiemen mee. Dat maakt het moeilijk om longontsteking te voorkomen.’


Tekst gaat door onder de video


Volgens dierenarts Kuijk zijn longproblemen bij kalveren niet altijd meteen zichtbaar. ‘De laatste vijf jaar hebben we daar meer zicht op gekregen. Onderzoek van kalveren met behulp van echoapparatuur heeft laten zien dat er soms sprake is van longinfecties zonder zichtbare verschijnselen. Kalveren zijn veel gevoeliger voor longproblemen dan oudere dieren. Als een kalf geboren wordt, is het een baby met heel weinig weerstand. En net als bij kinderen op een kindercrèche, is er bij kalveren vaak sprake van onderlinge besmettingen. Als veehouder zie je dat meestal in de vorm van wat snotterij. Kalveren zijn kwetsbaar. ‘Kijk voor meer informatie op longgezondheidkalf.nl

De overige artikelen in deze serie kunt u hier vinden.

Webinair 7 december: kalveropfok en koemonitoring

Nieuwe Oogst en MSD organiseren op 7 december om 20 uur een webinar over alle aspecten die de kalveropfok tot een succes maken. Gezonde kalveren dragen bij aan meer werkplezier en een beter bedrijfsresultaat. In het webinar wordt stilgestaan bij stalklimaat, groepsindeling en weerstand opbouwen. Deelnemers krijgen ook uitleg over het koemonitoringsprogramma SenseHub. Dit systeem geeft melkveehouders informatie over de gezondheid, voerefficiëntie en vruchtbaarheid van hun dieren. Aanmelden kan via de website nieuweoogst.nl/webinar-kalveropfok

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner MSD Animal Health

MSD Animal Health

MSD Animal Health Nederland is al vele decennia actief op de Nederlandse veterinair-farmaceutische markt, oorspronkelijk als Intervet bekend en groot...

Lees verder »

Meer van MSD Animal Health

Lees ook

Meer artikelen van MSD Animal Health »

Artikelen over MSD Animal Health