Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil grond verkopen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil zijn grond die in gebruik is bij anderen verkopen of verpachten. Het gaat duizenden stukken grond inventariseren of het in gebruik is bij derden. Hierover zijn vaak geen afspraken gemaakt.

Hoogheemraadschap+Hollands+Noorderkwartier+wil+grond+verkopen
© Tienke Wouda

Een projectteam gaat hier de komende vier jaar mee aan de slag. Volgens een woordvoerder van HHNK kan pas ter plaatse worden beken of een perceel in gebruik is bij derden. Wanneer koop tegen een marktconforme prijs of huur niet mogelijk is door een grondgebruiker, zijn afspraken nodig over teruggave van de grond, vindt HHNK.

In 2018 deed HHNK een pilot. Het eigendom van honderd percelen is toen overgedragen. In de meeste gevallen is de grond verkocht aan de grondgebruikers.


Schapen weiden

Het gaat om grond die het hoogheemraadschap niet nodig heeft voor waterkeringen, waterkwantiteit of -kwaliteit. Deze gronden zijn bewust of onbewust bij een perceel getrokken van particulieren, bijvoorbeeld bij land voor het weiden van schapen of een tuin, zegt de woordvoerder. 'Het is een soort van oneigenlijk grondgebruik, waar de waterschapsbelastingbetaler voor moet betalen. Dat willen wij beter formaliseren.'

De gesprekken hierover zijn soms lastig, stelt de zegsman. 'We proberen elkaar te vinden. Wanneer iemand de grond al twintig jaar in gebruik heeft, is het niet leuk om de portemonnee te moeten trekken. In de meeste gevallen is er wel begrip.'

Hoeveel de verkoop van grond het hoogheemraadschap uiteindelijk oplevert, is volgens de woordvoerder lastig te zeggen. Dat zou onder andere afhangen van taxaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer