Hoogheemraadschap start toezicht op afvalwater bloembollen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier controleert de komende maanden bollentelers op lozingen van afvalwater. Door het toezicht hoopt het waterschap de waterkwaliteit en ecologie te verbeteren.

Hoogheemraadschap+start+toezicht+op+afvalwater+bloembollen
© Dirk Hol

Het oppervlaktewater kan verontreinigd raken door afspoeling van ontsmettingsinstallaties, onvoldoende driftarme spuitdoppen- en techniek of afstroming van percolaatwater van porriehopen. Daarom is het belangrijk dat ondernemers duurzaam omgaan met gewasbeschermingsmiddelen, geeft het hoogheemraadschap aan.

Het Rijk toetst voortdurend de effectiviteit van maatregelen, ook die van het Activiteitenbesluit milieubeheer waarin voorwaarden zijn opgenomen om het oppervlaktewater te beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen. Als de waterkwaliteit in sloten achterblijft, kan dit gevolgen hebben voor de teeltvrije zone en de toegestane middelen. Met de inwerkingtreding van de omgevingswet in 2023 zijn deze voorwaarden opgenomen in het Besluit Activiteiten Leefomgeving en de Waterschapsverordening.


Afstroming naar oppervlaktewater voorkomen

Het is van belang dat er bij de behandeling van de bloembollen en bloemknollen geen afstroming plaats kan vinden naar het oppervlaktewater, stelt het hoogheemraadschap. Maatregelen die dit voorkomen, zijn het beschermen van de ontsmettingsinstallatie tegen inregenen, het afdekken van porriehopen tegen vermenging met hemelwater en het aanhouden van voldoende teeltvrije zone bij het planten.

'Ook is het verplicht om toegelaten driftreducerende spuitdoppen te gebruiken op de veldspuit en mogen, zelfs met een rugspuit, enkele middelen niet worden toegepast in het talud van de sloot', laat Hollands Noorderkwartier weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer