Hoogheemraadschap vergoedt pompkosten boeren en loonwerkers

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat de kosten vergoeden die boeren en loonwerkers hebben gemaakt tijdens het pompen na de hevige regenval op 18 juni. Deze pompen zijn waardevol geweest bij de aanpak van de wateroverlast. Dat zei hoogheemraad Siem Jan Schenk dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van LTO Noord en KAVB in Tuitjenhorn.

Hoogheemraadschap+vergoedt+pompkosten+boeren+en+loonwerkers
© Han Reindsen

Over de details van de compensatieregeling wil Schenk nog niets kwijt. Hij gaat er vanuit dat de regeling op korte termijn van kracht is. LTO Noord heeft er bij het waterschap op gehamerd deze kosten ruimhartig te vergoeden, geeft regiobestuurder Bart Bak van LTO Noord regio West aan. 'Er zijn mensen die alles uit handen hebben laten vallen om het water weg te pompen. Dat het waterschap dit wil vergoeden, is is in ieder geval een stukje erkenning.'

De inzet van pompen was dinsdagavond een belangrijk onderwerp van discussie. Boeren verwijten het waterschap dat het de twintig noodpompen te laat heeft ingezet en ook op de verkeerde plekken. Dat was voor hen reden om zelf in actie te komen, met hulp van loonwerkers.


Meer regie

De capaciteit kan beter worden benut door een overzicht van de pompen op te nemen in een nieuw wateroverlastdraaiboek. En de samenwerking met de boeren moet worden versterkt om meer gebiedskennis te krijgen. Hiervoor is meer regie noodzakelijk, maakten de vijftig aanwezigen duidelijk.


Ook vragen de boeren om een apart telefoonnummer voor agrarisch ondernemers. In het weekend van half juni stonden velen in de wachtrij om toestemming te krijgen om te gaan pompen. Deze punten worden meegenomen in de evaluatie, gaf Schenk aan. Evenals de feitenrelazen die tientallen boeren en telers inleverden. Het hoogheemraadschap komt zelf ook met een feitenrelaas.


Functioneren watersysteem

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat met eigen deskundigen en Deltares, TU Delft en het Instituut voor Veiligheids- en crisismanagement (COT) onderzoek doen naar het functioneren van het watersysteem. Ook het functioneren van de crisisbeheerorganisatie en de externe en interne communicatie van het hoogheemraadschap wordt onder de loep genomen.

Naar verwachting is de evaluatie begin september gereed. Het onderzoek wordt eind september in het algemeen bestuur behandeld. Daarna volgt een bespreking met boeren en tuinders. LTO Noord en KAVB houden woensdagavond een bijeenkomst voor getroffen boeren en telers uit regio Egmond. Ook dan zal het hoogheemraadschap uitleg geven over de aanpak van de wateroverlast van half juni.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer