''Rechtse' meerderheid is mythe'

Het idee dat er een rechtse meerderheid bestaat in de Tweede Kamer, die per definitie pro-boer handelt, klopt niet. Dat zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk.

%27%27Rechtse%27+meerderheid+is+mythe%27
© Dirk Hol

Zondags kijk ik nooit tv, maar altijd als er iets over de agrarische sector wordt verteld, krijg ik via de vele boerenappgroepen waarin ik zit, de fragmenten doorgestuurd die het op dat moment even goed doen. Zo ging dat ook een paar weken geleden.

Boer Frans reageerde bij het tv-programma WNL op Zondag op het feit dat Forum voor Democratie (FvD) toch een grote aantrekkingskracht blijft houden, ook op boeren. Zijn analyse was: 'Ze praten over Forum voor Democratie, maar niet met ze. Nederland stemt rechts, maar krijgt een linkse regering.'


Nooit bij commissiedebatten

Als landbouwwoordvoerder kan ik over het eerste vrij kort zijn. Het is lastig met FvD praten, als ze nooit bij commissiedebatten over landbouw aanwezig zijn. Maar ook die veronderstelde 'rechtse' meerderheid, die natuurlijk pro-boer is, is ver te zoeken. Laat ik een voorbeeld noemen. Vorig jaar diende Partij voor de Dieren (PvdD) een voorstel in om voortaan het 'natuurlijk gedrag van dieren centraal te stellen'. Niemand wist precies wat hier exact mee werd bedoeld, maar het doel van de PvdD is natuurlijk glashelder.

Het blijft creatief zoeken naar meerderheden met partijen die misschien niet altijd geliefd zijn in de agrarische sector

Derk Boswijk, CDA-Kamerlid

Het voorstel werd tot mijn verbijstering aan een meerderheid geholpen door PVV, FvD, Van Haga en JA21. Partijen die bij elk boerenprotest vooraan staan te roeptoeteren dat ze de grote beschermers van de sector zijn, hielpen nu een ingrijpend voorstel voor elke veehouder in Nederland aan een meerderheid. Zelfs JA21, waar ze toch een vrij luidruchtige en prominente boerenkandidaat op de lijst hebben staan.


Onderbuikgevoel

Helaas is dit geen incident. Of het nu over het afschaffen van de geborgde zetels bij de waterschappen gaat of het beperken van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen die, niet op basis van wetenschap maar op onderbuikgevoel, per motie moeten worden verboden, al deze voorstellen halen dankzij deze 'rechtse' partijen een meerderheid.

Twee weken terug hielpen deze partijen nog een motie aan een meerderheid die oproept om de wolf nog beter te beschermen. En dat terwijl menig schapenhouder 's ochtends nauwelijks bij zijn kudde durft te kijken, omdat de kans bestaat dat de wolf opnieuw heeft toegeslagen.


57 zetels

Partijen die binnen al hun beperkingen en natuurlijk met afwijkende standpunten maar wel het belang van de agrarische sector nadrukkelijk meewegen – VVD (34 zetels), CDA (14 zetels), ChristenUnie (5 zetels), SGP (3 zetels) en BBB (1 zetel) – hebben bij elkaar opgeteld met 57 zetels lang niet voldoende voor de benodigde 76 zetels.

Tot die tijd blijft het dus creatief zoeken naar meerderheden met partijen die misschien niet altijd geliefd zijn in de agrarische sector. En met een resultaat dat misschien niet meteen naar de zin van de sector is, maar bijvoorbeeld wel veel minder schadelijk is gemaakt.


Stekker eruit

'Trek de stekker eruit', is het ongevraagde advies dat ik vaak krijg. Los van het feit dat bijvoorbeeld veel Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders helemaal geen tijd hebben om bijna een jaar te wachten op een nieuwe regering, ziet het er in de peilingen per saldo voor de agrarische sector niet rooskleurig uit, naast de winst van BBB.

Mochten er ooit nieuwe verkiezingen komen, bedenk dan dat uw stem op 'rechts' uiteindelijk links sterker maakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer