Onderzoek naar hittestress bij pluimvee en varkens gestart

Om de invloed van hittestress in de pluimvee- en varkenshouderij te bestrijden, is een publiek-private samenwerking (PPS) gestart. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Wageningen University & Research gaan vier jaar samenwerken met het bedrijfsleven aan het inspelen op klimaatveranderingen.

Onderzoek+naar+hittestress+bij+pluimvee+en+varkens+gestart
© dirk hol

Aanleiding voor het opzetten van het PPS-project is de klimaatverandering en de toenemende kans op langdurige hitteperiodes. De pluimvee- en varkenshouderij in West-Europa zijn daar onvoldoende op aangepast. Hittestress kan de gezondheid en het welzijn van dieren verstoren. Ook geeft aanhoudende hitte extra uitval van dieren en vergroten hoge temperaturen het verlies van grond- en voedingsstoffen.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en vijf bedrijven – Adisseo, Cobb, Elanco, Metex Noovistago en Trouw Nutrition – gaan samen een onderbouwde aanpak opzetten om de omstandigheden van dieren tijdens langdurige hitteperiodes te verbeteren. Daarmee werken ze ook aan een betere acceptatie van de dierhouderij.


Wetenschappelijk en praktisch

Het PPS-project heeft een wetenschappelijke en een praktische component. De wetenschap is erop gericht om de fysiologische effecten van hittestress bij pluimvee en varkens beter te begrijpen. Onderzoekers zoeken naar biomarkers die zaken meetbaar maken en in de praktijk toepasbaar zijn. Daarnaast ontwikkelen ze strategieën om de gevolgen van hittestress in de praktijk te kunnen bestrijden.

Dit vierjarige PPS-project wordt medegefinancierd door de Nederlandse overheid. Projectleider is Paul Bikker van Wageningen Livestock Research.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer