'2022 was ook voor pluimveesector een jaar met ups en downs'

We gaan weer naar het einde van het jaar. En wat een jaar is het geweest, met ups en downs. Eerst was het grote probleem de vogelgriep, we kregen het maar niet weg. En nog niet. Het is een grote zorg voor de hele sector.

%272022+was+ook+voor+pluimveesector+een+jaar+met+ups+en+downs%27
© Dirk Hol

In delen van Nederland zijn kippen al een heel jaar lang niet buiten geweest. Het zorgt voor veel frustratie en verdriet bij veel boeren, veel kosten voor hen en voor de sector. Bovendien heeft het imago van de Nederlandse vrije uitloop hierdoor flinke schade opgelopen.

Hopelijk gaat Europa nu eindelijk wat knopen doorhakken. Nu is de regel bij vogelgriep en ophokplicht dat eieren die worden gelegd door hennen die normaal buiten mogen lopen, nog zestien weken na ophokken worden geleverd als vrije-uitloopei. Deze termijn gaat er misschien af. Zo kunnen we de toekomst van de vrije uitloop weer veiligstellen. De hennen hebben immers wel een ruime overdekte uitloop.

En hopelijk mogen we eindelijk gaan enten tegen vogelgriep. De discussie wordt al wel gevoerd, maar het duurt zo lang voordat er een beslissing wordt genomen.

In deze noodsituatie had ik iets anders verwacht en gehoopt

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Dan hebben we nog de sterk stijgende voerprijs. Die was al in het begin van het jaar hoog, maar na de oorlog in Oekraïne is de voerprijs geëxplodeerd. Rusland heeft heel de wereld op zijn kop gezet. Hoge graanprijzen, gas kost heel veel en dan ook nog de kosten voor elektriciteit.

Alle prijzen zijn flink gestegen. Dus ook de verpakkingskosten van eieren (doosjes, trays et cetera) zijn omhooggegaan. En denk aan de onderdelen van de systemen in de stal, diesel voor de machines en alle andere boodschappen.

Gelukkig is er ook wat positiefs te melden. De eierprijs is flink gestegen. Maar de marge voor de boeren is dat helaas niet. Jammer genoeg heeft vooral de supermarkt hiervan geprofiteerd. Een doosje eieren kost daar per tien stuks inmiddels al meer dan 3 euro. Vooral de boeren die hun eieren hebben verkocht voor een vaste prijs, dus niet de marktprijzen, krijgen niet genoeg gecompenseerd door de supermarkt. In deze noodsituatie had ik iets anders verwacht en gehoopt.

Het is nu half december en we kijken weer vooruit naar het nieuwe jaar. Iedereen hoopt natuurlijk dat de oorlog in Oekraïne ten einde komt. Dan hoop ik als kippenboer dat de prijzen van de eieren goed blijven en de voerprijs gaat zakken. En zal er dan eindelijk vanuit Den Haag eens wat duidelijkheid komen over de stikstofproblemen, zodat we weer aan de toekomst van ons bedrijf kunnen werken?

Al met al hebben we een druk jaar gehad. Gelukkig zie ik de toekomst positief in. Alle goeds voor iedereen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer