'Pluimveesector verkeert in zwaar weer'

Bij ons in de legpluimveehouderij is het op dit moment echt niet gemakkelijk. Tegenover een voerprijs die maar blijft stijgen, staat een eierprijs die maar niet omhooggaat. Het is een uitdaging om ons hier doorheen te slaan. Iedereen zegt dat het tijd nodig heeft en dat het goedkomt. Dus hier houden we ons ook maar aan vast, maar toch...

%27Pluimveesector+verkeert+in+zwaar+weer%27
© Peter Roek

Ik geloof ook echt dat het er over een half jaar anders uit zal zien. Als er geen verandering in de voerprijs komt, dan komt er zeker verandering in de eierprijs. Dus ik heb er het volste vertrouwen in dat het allemaal weer goedkomt, maar ik kan helaas niet in de toekomst kijken.

Dan hebben we ook nog te maken met een grotere dreiging (en/of de gevolgen daarvan): vogelgriep. Het virus grijpt snel om zich heen. Bedrijven worden geruimd en het ene na het andere gebied krijgt een vervoersverbod. Heel heftig! De collega's die worden getroffen gun je het niet. Ik weet zeker dat iedereen binnen de pluimveesector er alles aan doet om het vogelgriepvirus buiten de deur te houden.

Maar ook in Europa is het zeker niet rustig op dat vlak. Ook daar raakt het ene na het andere bedrijf besmet. Wilde vogels vallen gewoon uit de lucht. Dat kun je niet tegenhouden. Het wordt een zware strijd.

We hopen dat er snel besluiten worden genomen, zodat onze kippen naar buiten kunnen

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Het zou een goede oplossing zijn als er kan worden geënt tegen vogelgriep. Dit moet natuurlijk in overleg met allerlei partijen, het kippenvlees en de eieren moeten uiteindelijk nog wel in de winkelschappen kunnen komen.

In Brussel zijn ze hier druk over aan het overleggen. We hopen dat er snel besluiten worden genomen, zodat onze kippen naar buiten kunnen en alle bedrijven weer gewoon hun ding kunnen doen! Maar veiligheid boven alles, dus eerst goed nadenken en dan pas doen.

Onze derde stal gaat volgende maand leeg. De kippen van deze ronde hebben hun beste tijd gehad. Met hoogte- en dieptepunten in de ronde zullen we het afsluiten. Gelukkig zitten onze nieuwe hennen dichtbij in de opfok. Hopelijk blijft het vanaf nu rustig rondom de vogelgriep en kunnen de hennen eind april gewoon naar ons komen om eitjes te gaan leggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer