'Bied onze kinderen en bedrijven een toekomst'

Wat een periode is het weer geweest. Veel onzekerheid, onmacht en vooral ongeloof. Allemaal woorden die mij te binnen schieten op dit moment. We hebben de laatste jaren ons bedrijf zo duurzaam mogelijk gemaakt, met de nieuwste technieken erin, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de toekomst.

%27Bied+onze+kinderen+en+bedrijven+een+toekomst%27
© Peter Roek

We hebben geïnvesteerd op het gebied van diervriendelijkheid, zoals uitloop voor de kippen en 2 sterren van het Beter Leven-keurmerk. De andere stallen zijn omgebouwd naar 1 ster Beter Leven.

Daarnaast zijn we helemaal zelfvoorzienend wat betreft elektriciteit door de zonnepanelen. We hebben inmiddels ook de stallen allemaal op ochtend- en middagvoer overgezet. Dit zorgt ervoor dat de kippen naar behoefte voer krijgen, in de ochtend meer energierijk voer en in de middag meer calciumrijk. We zouden zo ook langer een betere kwaliteit eieren kunnen leveren, maar dat moet de tijd nog leren. Het is ook iets goedkoper en in deze tijd moet je op elke cent letten.

De stallen draaien inmiddels eigenlijk best goed. Het is prettig om door de stal te lopen, als het goed gaat. Maar net als elke boer hebben we natuurlijk zeer veel zorgen. Want onze overheid heeft een bom laten vallen, vooral op de toekomst van de boeren. Ofwel een kleurplaat die heel veel onzekerheid met zich meebrengt.

Onze overheid heeft een bom laten vallen op de toekomst van de boeren

Anyd Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Dan ook nog de Programma Aanpak Stikstof-melders die al drie jaar wachten op een oplossing die steeds is beloofd vanuit de overheid, maar nog steeds niet is geregeld. Niemand weet waar hij aan toe is en niemand weet waar het perspectief ligt.

Als ik op de tekening kijk, moeten wij ook 47 procent stikstof reduceren. Dus de onzekerheid is groot. Het zou goed zijn als mensen van de regering eens een keertje stage komen lopen op onze boerenbedrijven. Om te kijken wat de sector allemaal doet en heeft gedaan, met hoeveel passie wij ons beroep uitoefenen en wat het doet met onze gezinnen.

Het demonstreren heeft de zaak tot nu toe natuurlijk onder de aandacht gebracht en ik vind dat we dit, op een gepaste manier, moeten blijven doen. Jammer hoe het loopt hier en daar. Dat zou zeker niet het geval zijn als er gesprekken worden gevoerd waar echt wordt geluisterd. Ik denk dat we moeten blijven praten. Dan zal de overheid zeker een stap moeten zetten om ook onze kinderen en bedrijven een toekomst te bieden.

Zo hoop ik dat wij, als familie, ook met ons bedrijf een mooie toekomst krijgen. En dat mijn kinderen, als ze willen, boer kunnen worden en een normale boterham kunnen verdienen. Want ik ben trots op onze boeren!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer