'Onzekerheid troef door vogelgriep'

Een paar weken geleden zijn bij ons de kippen van een stal weggegaan. Dat betekent voor ons drukte. We zijn aan het schoonmaken. Droog, nat en schuim, deze week zullen we klaar zijn in de stal. Daarna hebben we nog een paar dagen om een aantal reparaties uit te voeren, een paar aanpassingen aan het systeem te doen en dan kunnen de kippen weer komen.

%27Onzekerheid+troef+door+vogelgriep%27
© Peter Roek

We zijn blij dat onze jonge kippen hier in de buurt zitten. Want na een periode dat het rustig was met de uitbraken van vogelgriep, werden deze week nieuwe uitbraken ontdekt. Opnieuw besmettingen in het hart van het pluimveegebied in Nederland, Lunteren en Barneveld. Wat een drama voor de bedrijven die het betreft en de bedrijven die in de 1 kilometerzone zitten.

Deze bedrijven worden geruimd. Wat een klap in het gezicht voor deze ondernemers. Voor hen zal dit een onzekere tijd zijn. Ik leef dan ook mee met mijn collega's.

Ik hoopte juist dat na zo'n rustige periode de kippen weer naar buiten zouden kunnen. Helaas is dit nog niet het geval. Wat verschrikkelijk voor de besmette en geruimde bedrijven. Alles staat op z'n kop, veel verdriet, kosten en de hele planning weer overhoop. Voor ons dus in spanning afwachten.

Op deze manier maken ambtenaren in Brussel de vrije-uitloopsector kapot

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Natuurlijk is het voor de pluimveesector slecht. Wij hebben vrije-uitloopkippen en we hopen dat hier eindelijk duidelijkheid over komt, dat ze langer binnen mogen blijven of zo. In Europa moeten ze toch een keer wakker worden. In heel Europa zijn de besmettingen zo erg. Het kan zo niet langer. De ambtenaren in Brussel moeten nu eindelijk met een oplossing komen. Dat lijkt me niet zo moeilijk, want op deze manier maken ze de vrije-uitloopsector kapot. Want vogelgriep blijft elk jaar terugkomen.

Daarnaast is er nog een groot probleem op dit moment in de pluimveesector: het voer. Dat was vorig jaar al duurder. Maar doordat Rusland Oekraïne is binnengevallen, zijn de voerprijzen helemaal omhooggeschoten. Gelukkig is de eierprijs ook wat omhooggegaan en doen de meeste supermarkten ook wat. Ze betalen een compensatie uit voor de hoge voerprijzen. We hopen natuurlijk allemaal dat de oorlog zo gauw mogelijk afgelopen is. Vooral voor de mensen daar, de mensen die daar werken, de vluchtelingen en voor iedereen. Want dit geeft voor iedereen veel onzekerheid.

Het is ongelooflijk dat één man de hele wereld op z'n kop kan zetten. Alles is duurder: gas, olie, frituurvet enzovoorts. Je merkt het ook als je naar de supermarkt of het tankstation gaat. Dat voel je steeds in je portemonnee. Hopelijk komt er snel vrede.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer