Biologische agf-producten in ruime minderheid bij Aldi
In het aanbod van verse aardappelen, groenten en fruit (agf-producten) werd bij supermarktketen Aldi gemiddeld slechts 0,5 biologische product aangetroffen. Dat blijkt uit een steekproef van PAN Nederland onder de vijf grootste supermarktketens van Nederland: Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Aldi en Plus/Coop. Daarmee betitelt de organisatie de Duitse retailer als minst duurzame supermarkt van Nederland.
Ieder jaar telt PAN Nederland het aantal stuks verse biologische aardappelen, groenten en fruit in de vijf grootste supermarktketens van Nederland. Aldi scoort het slechtst, met dus slechts 0,5 biologisch agf-product. 'Dat was één jaar eerder nog 1 biologisch product en bij een vergelijkbare steekproef van Greenpeace in 2017 zelfs nog 11 producten. Kortom: de supermarkt heeft de biologische producten overboord gegooid', staat in de conclusie van het rapport.
Albert Heijn scoort het beste, met gemiddeld 45 biologische producten. Jumbo volgt op plek twee met 31 biologische producten en Coop/Plus staat op de derde plek met 23 biologische producten. Het gemiddeld aanbod van biologische producten komt uit op 27,5. Dat is een stijging van 20 procent in vergelijking met één jaar eerder. Die stijging lijkt vooral op het conto van Lidl te komen. Bij die Duitse retailer steeg het biologische aanbod de afgelopen vijf jaar van 12 biologische producten naar 22 biologische producten.
Het huidige marktaandeel van alle biologische producten in de supermarkten komt uit op 3,3 procent, schrijft PAN Nederland in het rapport. 'De financiële omzet aan biologische agf-producten in de supermarkten is de laatste twee jaar met gemiddeld 1 procent per jaar gestegen. Daarmee doen de supermarkten geen extra inspanning om het aandeel biologische agf-producten verder te verhogen', concludeert de organisatie.
Regelgeving noodzakelijk
Het doel van deze 'EKO-tellingen' is om supermarkten te stimuleren om hun assortiment biologische producten te verbreden en ze aan te sporen om de biologische omzet te verhogen. Daarom roept PAN Nederland het kabinet op om regelgeving op te stellen die de groei van de biologische landbouwsector bevordert. 'De realisatie van de doelstelling van 25 procent biologische landbouw in 2030 dient in het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030 en de jaarplannen centraal te staan.'
Verder vindt PAN Nederland dat de Nederlandse overheid de supermarktketens moet dwingen om een plan te schrijven en te laten uitvoeren, zodat in 2023 minimaal 25 procent van de omzet van aardappelen, groenten en fruit komt van biologische producten.
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Weidesleep 5 meter mechanisch
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TX1410 tuinbouw - compact traktor
Gebruikt, € 5.500
-
John Deere - 6145R AP FH PTO
2016, € 82.500
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Weer
-
Vrijdag10° / 8°90 %
-
Zaterdag10° / 5°90 %
-
Zondag7° / 5°90 %