Geitenmelkprijs trekt eindelijk aan

De laatste maanden stijgt de prijs voor geitenmelk. Dit was hard nodig, geitenhouders werden geconfronteerd met hogere kosten, terwijl de melkprijs al maanden op een nagenoeg gelijk niveau bleef.

Geitenmelkprijs+trekt+eindelijk+aan
© Nieuwe Oogst

Volgens de melkprijsvergelijking van LTO Melkgeitenhouderij en Agrimedia was de gewogen gemiddelde voorschotmelkprijs in september 70,27 euro per 100 kilo standaardmelk en in oktober 74,89 euro. De oktoberprijs was daarmee 8,10 euro hoger dan de melkprijs van augustus.

De stijging is niet alleen het gevolg van hogere marktprijzen, maar ook van hogere gehalten in de standaardmelk. De melkprijs loopt in de wintermaanden vaak toch al iets op, omdat de melkprijs per maand wordt berekend op basis van de gehalten die op dat moment worden geleverd.

'In de wintermaanden, voor het lammerseizoen, geven de geiten minder melk maar zijn de gehalten hoger. De melkprijsstijging is dit jaar wel groter dan in andere jaren', stelt Henk van Roekel, bestuurslid van LTO Melkgeitenhouderij en portefeuillehouder Zuivel binnen die vakgroep.


Druk op saldo

Van Roekel is blij dat de melkprijs in beweging komt. 'We vinden wel dat het lang heeft geduurd. Voor geitenhouders zijn de kosten voor zowel voer als energie fors gestegen. Het saldo staat stevig onder druk. Over het hele jaar gezien is de melkprijsstijging beperkt, het is echt iets van de laatste maanden. De prijs moet eigenlijk verder omhoog.'

Geitenhouders hebben bij hun verwerkers op een prijsverhoging aangedrongen, weet de LTO-bestuurder. 'Sommige ondernemers kwamen toch financieel krap te zitten en ze willen met hun verwerker samen verder. De verschillen tussen melkgeitenbedrijven zijn groot.'

De melkprijs in het buitenland stijgt harder dan in Nederland, ziet Van Roekel. 'Blijkbaar is er plek voor geitenmelk.' Hij heeft niet helemaal inzichtelijk welke producten hard lopen. 'Kazen gaan op dit moment goed, poeder en babyvoeding lopen iets minder hard. Dat komt mede door het coronabeleid in China, wat de handel beïnvloedt. Bovendien is het maken van poeder duur vanwege de energieprijzen. De afzet van poeders is daarom lastiger dan van producten die binnen Europa blijven.'

De melkproductie stijgt amper, mede als gevolg van de geitenstop. 'Ook dit ondersteunt de markt wel. Ik denk dan ook dat geitenhouders blij zijn dat er geen harde groei plaatsvindt. Dat zou de melkprijs drukken', denkt de bestuurder.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het totaal aantal melkgeiten in 2022 met bijna 1 procent gestegen is tot 446.793. Het aantal geitenbedrijven kromp daarbij met 4 tot 436.


Moeilijk sturen

Van Roekel denkt niet dat ondernemers bij de hogere prijs van nu hun melkproductie gaan stimuleren: 'Hier is moeilijk op te sturen, iedereen streeft naar een optimum, zowel bij een lage als een hoge melkprijs. Wel is het zo dat een dier bij een lagere melkprijs minder snel rendabel is. Bij een hogere melkprijs blijven geiten langer lopen, het effect daarvan is heel marginaal.'

In de biologische sector zijn de spanningen groter. De kostprijsstijging is daar zeker niet minder terwijl de verwachting is dat de melkprijs over 2022 zelfs een paar cent daalt. Een tendens die zich bij meer sectoren voordoet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer