Van der Wal mag twist gedwongen stikstofmaatregelen beslechten

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof gaat uitleg geven over het al dan niet toepassen van gedwongen stikstofmaatregelen. De Tweede Kamer gaat woensdag verder met het debat over de landbouwbegroting. Gedwongen stikstofmaatregelen zorgden dinsdag bij het eerste debat voor wrijving in de coalitie.

Van+der+Wal+mag+twist+gedwongen+stikstofmaatregelen+beslechten
© Dirk Hol

Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) bostste dinsdag met coalitiepartners VVD en CDA over het opleggen van gedwongen stikstofmaatregelen. D66 vindt dat na 2023 de tijd van vrijwilligheid in het stikstofdossier voorbij is.

De Groot wees erop dat door de stikstofcrisis de bouw van 900.000 woningen vertraging oploopt en ongeveer 28 miljard euro aan investeringen niet zijn doorgegaan. Daarom wil hij bijvoorbeeld dat het intrekken van stikstofvergunningen mogelijk wordt als het te lang duurt met de vrijwillige verkoop door uitstoters.


Zere been

Het betoog van D66 stootte coalitiepartners VVD en CDA tegen het zere been. Thom van Campen (VVD) wilde van De Groot weten waar in het coalitieakkoord hij precies ruimte zag voor het innemen van vergunningen. 'D66 was er ooit trots op liberaal te zijn, maar daar zet ik nu wel mijn vraagtekens bij', aldus de VVD'er. Hij vindt dat De Groot het in een te vroeg stadium heeft over dwangmaatregelen.


CDA'er Derk Boswijk vindt het 'waardeloos' dat hij het met De Groot moet hebben over dwang. Volgens hem leidt alleen het praten over dwangmaatregelen al tot onrust bij boeren, die daardoor ook niet meer willen meewerken aan vrijwillige uitkoopregelingen. 'CDA en VVD vinden niet dat het intrekken van vergunningen nu al op tafel ligt en als het aan het CDA ligt ook niet in de toekomst', aldus Boswijk. Hij wil juist optrekken met De Groot om van de vrijwillige uitkoopregeling een succes te maken.


De Tweede Kamer debateert dinsdagmiddag en -avond over de begroting. Volg de landbouwbegroting hier


Stok achter de deur

De Groot vindt dat de Porthos-uitspraak, waardoor ook de bouw verder aan banden werd gelegd vanwege stikstofregels, voor een nieuwe situatie heeft gezorgd. Ook vindt hij dat de VVD het 'zich zou moeten aantrekken' dat 28 miljard euro aan investeringen niet kon doorgaan vanwege de stikstofcrisis. Wel is hij het 'volstrekt eens' met het CDA dat vrijwilligheid 'het beste en het snelste is'. Toch wil hij dwingende maatregelen als 'stok achter de deur'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer