Laatste witlofpennen de grond uit

Landbouwbedrijf De Groot in het Flevolandse Creil rooide dinsdag de laatste 4 hectare witlofpennen van het jaar. 'De omstandigheden zijn nu weer goed', geeft bedrijfsleider Remy Metselaar aan.

Laatste+witlofpennen+de+grond+uit
© Johan Wissink

Begin december is relatief laat voor de oogst van het vroege ras Topscore. Metselaar: 'Circa drie weken geleden begonnen we met rooien, maar kort daarna liet het regenachtige weer het niet toe om verder te gaan. De laatste dagen was het genoeg opgedroogd om het resterende deel op de zavelgrond te rooien.'

Metselaar schat het pennenaantal tussen 150.000 en 200.000 per hectare, afhankelijk van het perceel. 'Op ons meest opdrachtige stuk grond zaten meer vertakte pennen. Daar leveren we wel 20 procent van de opbrengst in.' Waar dat aan ligt, vindt de bedrijfsleider lastig aan te geven. Verder valt het Metselaar op dat de witlofpennen doorgaans aan de fijne kant zijn gebleven. 'Ik verwacht dat percelen elders in de Noordoostpolder hetzelfde beeld laten zien.'


20 hectare

De Groot teelt in totaal 20 hectare witlofpennen, 5 hectare Vintor en voor de rest Topscore. Het akkerbouwbedrijf slaat de pennen niet zelf op, maar levert de oogst rechtstreeks aan witlofkwekerij Peeters in het nabijgelegen Espel en aan witlofkwekerij Spruit in het Noord-Hollandse Nibbixwoud.

Laat de witlofpen het water maar opzoeken

Remy Metselaar, bedrijfsleider landbouwbedrijf De Groot

De omgebouwde aardappelrooier rooide dinsdag de laatste vier hectare witlofpennen.
De omgebouwde aardappelrooier rooide dinsdag de laatste vier hectare witlofpennen. © Johan Wissink

Het bedrijf beregende dit jaar alleen het zwaardere witlofperceel één keer. 'Op lichtere grond zit het water vrij hoog', licht Metselaar toe. 'Op het zwaardere stuk lag het blad plat door de droogte en hitte. Een keer beregenen is voldoende, je wilt dat de witlofpen verticaal naar beneden groeit. Laat de pen het water maar opzoeken.' Het afslibbaarheidspercentage op de gronden van De Groot varieert van 15 tot 35 procent.


Aardappelrooier omgebouwd

Naast witlofpennen teelt De Groot aardappelen, tarwe, uien, suikerbieten, rode bieten, zoete aardappelen en ruilt het grond met een lelie- en tulpenboer. Speciaal voor de witlofoogst is de aardappelrooier omgebouwd. Er moet een andere rooibek in en verder vraagt het nog wat enkele kleine aanpassingen.

Het bedrijf rooit donderdag de laatste suikerbieten en heeft daarmee alle gewassen voor dit groeiseizoen eruit. 'Ondertussen zijn we aan het ploegen op de zwaardere grond. Circa 30 hectare ligt al om', aldus Metselaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer