Belgische scholen gaan aan de slag met witlofteelt

Om witlof populairder te maken bij kinderen, organiseert de Belgische provincie Vlaams-Brabant een actie met witlofboxen, in samenwerking met het Praktijkpunt Landbouw uit Herent. In drie tot vier weken telen leerlingen van verschillende scholen 'het witte goud' en proeven ze van het resultaat.

Belgische+scholen+gaan+aan+de+slag+met+witlofteelt
© Job Hiddink

De hoop is dat leerlingen zo op jonge leeftijd vertrouwd raken met de smaak van witlof. Volgens de Belgische website Vilt aten inwoners van België twintig jaar geleden zo'n 4 kilo witlof per jaar. Daarmee was het land de grootste witlofconsument ter wereld. Inmiddels is dat consumptiecijfer gedaald naar ongeveer 3 kilo per persoon per jaar. Vooral jongeren en gezinnen met jonge kinderen zouden 'het witte goud' links laten liggen.

De zogenaamde witlofbox bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. Volgens de Belgische provincie hebben leerkrachten inmiddels ruim 950 witlofboxen besteld. 'De hoop is dat de kinderen aan hun ouders vertellen dat de witlof lekker is', legt gedeputeerde Tom Dehaene bij Vilt uit. 'Witlof maakt deel uit van een gezond eetpatroon, net als bewegen. Daarom willen we deze groente onder de aandacht brengen.'


'Wat moet er gebeuren om de witlofsector te redden?', vroeg algemeen secretaris Luc Vanoirbeek van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties zich onlangs ook al af op de Witlofbiënnale in het Belgische Kampenhout. 'Er zijn genoeg kansen, maar de consument gaat bepalen wat wij gaan doen. Als de consumptie niet toeneemt, is de sector ten dode opgeschreven', waarschuwde witlofteler Koos Groot.

Een Nederlandse witlofteler opperde om promotieacties met buurlanden op te zetten. 'Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing weet nu hoe dat in zijn werk gaat. Mogelijk kunnen we samen ons product krachtiger aan de man brengen. Dat kan een win-winsituatie opleveren.' Marketingadviseur Luc Van Bellegem van het centrum zag daar wel wat in en gaf aan te onderzoeken wat mogelijk is. 'De sector moet de handschoen samen oppakken om het product een boost te geven.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer