Adema weet niet waarom Brussels akkoord op NSP uitblijft

Nederland wacht als laatste EU-lidstaat nog op Brusselse goedkeuring voor het National Strategische Plan (NSP) voor de landbouw. Tijdens het begrotingsdebat in de Tweede Kamer zei landbouwminister Piet Adema woensdag de oorzaak van de vertraging niet te weten.

Adema+weet+niet+waarom+Brussels+akkoord+op+NSP+uitblijft
© Dirk Hol

Met het NSP kunnen lidstaten nationale accenten zetten bij het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) dat op 1 januari 2023 ingaat. Het Nederlandse plan is op tijd ingediend, maar daar waar alle andere EU-landen een akkoord hebben ontvangen van landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski wacht Den Haag nog op groen licht.


De politieke nieuwssite Politico schrijft dat Wojciechowski extra kritisch is op Nederland vanwege de milieubelasting van de landbouw in ons land. Hij noemt de prestaties van de Nederlandse landbouw daar ‘een succesverhaal’, maar plaatst er wel kritische kanttekeningen bij. ‘Het creëert problemen voor milieu, klimaat en biodiversiteit.’

Een andere reden voor de vertraging kan zijn dat de Poolse EU-commissaris ontevreden is over de bijdrage die Nederland levert aan de Europese Green Deal. Als groot landbouwland zou die bijdrage voor Nederland ook groter moeten zijn, suggereert Politico.


Reden uitblijven goedkeuring

Tijdens het begrotingsdebat in de Tweede Kamer vroeg Kamerlid Derk Boswijk (CDA) naar de reden voor het uitblijven van de Brusselse goedkeuring van het NSP. Landbouwminister Adema zegt daar ‘de vinger nog niet achter te hebben’.

Adema verwacht het groene licht voor het NSP uiterlijk eind volgende week. ‘In mijn gesprekken in Brussel heb ik geen signalen gekregen dat het niet wordt goedgekeurd.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer