'Geef vestigingsklimaat ook aandacht'

Het klimaatbeleid begint bij het vestigingsklimaat voor ondernemers. Dat stelt voorzitter Helma Lodders van Vee&Logistiek Nederland.

%27Geef+vestigingsklimaat+ook+aandacht%27
© Dirk Hol

Het klimaat houdt ons bezig. Terecht, want we staan voor een aantal ambitieuze klimaatdoelstellingen. Bijna tweehonderd landen deden mee aan de klimaattop in Egypte. Deze top werd gebruikt om andere landen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. We moeten het immers met elkaar doen.

Maar het kabinet heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. Die gaat verder dan klimaatbeleid. Want willen ondernemers kunnen investeren in een duurzame en schonere productie, dan moet er eerst iets worden verdiend. Dat lijken ze weleens te vergeten.


Twijfel bij bedrijven

Het vestigings- en investeringsklimaat staat onder druk. Bedrijven twijfelen of ze in Nederland moeten blijven om te ondernemen. Ook VNO-NCW en MKB-Nederland uiten kritiek. Neem daarbij de toenemende lastenverzwaring en dat maakt dat ondernemers twijfelen. Juist deze ondernemers hebben we nodig om het verdienvermogen van Nederland op peil te houden.

Willen ondernemers kunnen investeren in een duurzame en schonere productie, dan moet er eerst iets worden verdiend

Helma Lodders, voorzitter Vee&Logistiek Nederland

Als een klein deel van de nationale aandacht voor klimaat zou worden besteed aan het vestigings- en investeringsklimaat, dan zou dat al helpen. Er hangt zoveel laaghangend fruit om het ondernemersklimaat te verbeteren.


Dieren verplaatsen

Een voorbeeld. De importeurs en exporteurs van levende dieren lopen al jaren op tegen een onwrikbare overheid. Met het verplaatsen van dieren over de landsgrenzen wil je zeker zijn dat er geen dierziekten worden verspreid. Dit geldt voor Nederland, maar ook voor de ontvangende landen van levende dieren. Om zekerheid te hebben over de gezondheidsstatus van dieren, zijn ondernemers verplicht om dieren te testen op dierziekten.

Nederlandse ondernemers kunnen volgens de regels alleen gebruikmaken van één groot laboratorium in Nederland. Dit in tegenstelling tot de ons omliggende landen zoals Duitsland, België en Denemarken. Deze landen mogen gebruikmaken van verschillende, in Europa gevestigde, laboratoria. Voorwaarde is dat deze labs zijn gecertificeerd en goedgekeurd op basis van een gelijkwaardig kwaliteits- en betrouwbaarheidsniveau.


Marktconform

Door het aanbod van verschillende laboratoria is marktwerking ontstaan en testen deze labs tegen marktconforme prijzen. Dit in tegenstelling tot dat ene Nederlandse laboratorium. Daar betaalt de ondernemer de hoofdprijs. Daarmee staan de Nederlandse im- en exporteurs op grote afstand van hun concurrenten. Alleen al voor deze sector bedraagt het prijsnadeel 38 miljoen euro.

Hier wordt de Nederlandse handelspositie enorm negatief beïnvloed. Het ontbreekt aan een gelijk speelveld. Het is begrijpelijk dat ondernemers zich afvragen of Nederland nog het land is waar je wilt ondernemen.


Grote bedragen

Natuurlijk, 38 miljoen euro staat niet in verhouding tot de gigantische bedragen die worden uitgegeven aan ons klimaatbeleid. Maar het is niet moeilijk om tientallen van deze voorbeelden aan te dragen. Dan hebben we het al gauw over grote bedragen.

Mijn oproep aan het kabinet is om met de verschillende sectoren om tafel te gaan en werk te maken van dit laaghangende fruit. Dit leidt tot een groter nationaal verdienvermogen en een eerlijk en gelijk speelveld. Het belangrijkste argument om morgen aan de slag te gaan, is misschien wel dat het zal leiden tot meer ondernemerszin.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer