Landbouwminister: einddatum koudmerken ongewijzigd

Uiterlijk 2044 moet de laatste melkveehouder stoppen met koudmerken, meldt landbouwminister Piet Adema. Hij laat daarmee de einddatum overeind, antwoordt hij op vragen van de Partij voor de Dieren. Momenteel hanteert al meer dan 90 procent van de melkveehouders een andere methode voor het herkennen van koeien.

Landbouwminister%3A+einddatum+koudmerken+ongewijzigd
© koeienservice-ebskamp.nl

Alleen melkveehouders die al voor 1 augustus 2019 koudmerken gebruikten als herkenningsmethode en dit ook hebben gemeld, mogen deze methode nog gebruiken. Bij bedrijfsbeëindiging, overname of wijziging van in de juridische vorm of structuur van het bedrijf mag de methode niet meer worden gebruikt.

Er ontstaat hierdoor volgens Adema een sterfhuisconstructie. Gelet op het feit dat zich onder de groep rundveehouders, die nu gebruikmaken van de vrijstelling, een grote groep bevindt die al eerder het bedrijf zal beëindigen of overdragen aan een opvolger, is de verwachting dat het aantal rundveehouders dat deze ingreep toepast, gestaag afneemt. Daarmee is volgens hem dus daadwerkelijk sprake van uitfasering.

Sinds 2019 is het aantal melkveehouders dat nog gebruikmaakt van vriesbranden al met 10 procent gedaald. In 2044 zal dus slechts een zeer beperkt aantal rundveehouders resteren voor wie deze datum dan echt het einde van het koudmerken betekent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer