Melkveehouder+mag+blijven+koudmerken
Nieuws
© Koos van der Spek

Melkveehouder mag blijven koudmerken

Melkveebedrijven die nu koudmerken, mogen dit blijven doen totdat het bedrijf wordt gestopt of overgenomen. Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.

Het verbod op vriesbranden (koudmerken) is opgenomen in het Besluit tot wijziging van het besluit houders van dieren en Besluit diergeneeskundige en treedt 1 juli 2018 in werking. Recent is de motie Heerema aangenomen, waarin de regering wordt verzocht bij de inwerkingtreding van het wijzigingsbesluit koudmerken uit te faseren.

Dat betekent dat er een vrijstellingsregeling komt voor melkveehouders die op dit moment nog koudmerken. De vrijstelling vervalt bij bedrijfsbeëindiging of -overname. Volgens Schouten maakt 90 procent van de melkveehouders geen gebruik van koudmerken als methode voor individuele dierherkenning.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer