Minister Adema verdedigt graandeal Oekraïne

Landbouwminister Piet Adema heeft dinsdag tijdens het vragenuurtje uitleg gegeven over de graandeal die de Verenigde Naties hebben gesloten met Turkije, Oekraïne en Rusland. Deze deal maakt export vanuit Oekraïne mogelijk, zonder militaire onderschepping door Rusland.

Minister+Adema+verdedigt+graandeal+Oekra%C3%AFne
© Dirk Hol

Partij voor de Dieren-Kamerlid Eva Akerboom vroeg Adema naar de graandeal in verband met een uitzending van het tv-programma Nieuwsuur. Daarin werd gesteld dat de graan uit Oekraïne voornamelijk naar Europa wordt verscheept voor veevoer. Een klein deel is bestemd voor landen waar hongersnood dreigt.

Akerboom betoogt dat er grote hongersnood dreigt in sommige delen van Afrika. Daarom vindt ze het acceptabel dat veel granen worden gebruikt als veevoer. Ze greep dit aan om haar beklag te doen over de inzet van landbouwgrond voor veevoer. Enkele Kamerleden steunden dit betoog.


Verspilling voorkomen

Adema nuanceerde de woorden van Akerboom. Hij stelde dat de graandeal met Oekraïne niet alleen was bedoeld om de honger in de wereld te bestrijden. 'Wij helpen Oekraïne hun agrarische productie de wereld over te krijgen. Dat is het primaire doel van de deal.' Hij wijst erop dat er veel graan lag opgeslagen toen de deal werd gesloten. Dat graan zou worden vernietigd als het niet kon worden geëxporteerd. De deal was vooral bedoeld om verspilling te voorkomen.

In relatie tot de wereldvoedselzekerheid wees Adema op de bijdrage van Nederland om de honger te bestrijden. Het gaat onder meer om een donatie van 27 miljoen euro aan het Wereldvoedselprogramma en en 20 miljoen euro aan andere organisaties die voedselhulp geven. Ook benadrukte de minister dat Nederland werkt aan verduurzaming van de voedselsector.

Adema stelde dat het wereldvoedselsysteem een vrije markt is en dat Nederland dit niet kan veranderen. Hij wees er wel op dat de graandeal heeft gezorgd voor een daling van de graanprijs op de wereldmarkt. 'Daarmee helpen we de minder bedeelde landen om graan in te kopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer