Oekraïne begint voedselprogramma voor landen in Afrika en Azië

Oekraïne heeft zaterdag een internationale top georganiseerd over voedselzekerheid in de wereld. President Volodimir Zelenski kondigde daar een nieuw humanitair programma aan voor Afrikaanse en Aziatische landen waar tekorten dreigen: 'Graan uit Oekraïne: Moed Voedt de Planeet'.

Oekra%C3%AFne+begint+voedselprogramma+voor+landen+in+Afrika+en+Azi%C3%AB
© Europese Unie 2022

Zelenski wil meer graan en andere agrarische producten sturen naar de armste landen van Afrika en Azië. Hij noemde onder andere Ethiopië, Soedan, Congo en Jemen. Oekraïne heeft al 150 miljoen dollar opgehaald om de graantransporten mogelijk te maken en het initiatief heeft de steun van zo'n twintig landen.


Op de top waren onder anderen de premiers van België, Polen en Litouwen aanwezig. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Franse president Emmanuel Macron hielden toespraken via een videoverbinding.

Zelenski kondigde het nieuwe voedselprogramma aan op een dag dat Oekraïne de hongersnood uit de jaren 30 herdenkt, de Holodomor. Hij maakte een vergelijking tussen de door Stalin gecreëerde honger van toen en de huidige 'genocidale' oorlog met Rusland.


Nooit aanvaarden

‘We mogen nooit aanvaarden dat deze oorlog miljoenen mensen in hongersnood zou duwen’, aldus Zelenski. Door de oorlog kwam de graanexport uit Oekraïne maanden stil te liggen, maar die kon hervat worden na een deal met Rusland in de zomer, die recent verlengd werd.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer