Brussel blijft worstelen met afbouw chemische gewasbescherming

De meeste fracties in het Europees Parlement zien nog steeds niks in de voorstellen van de Europese Commissie om het gebruik van gewasbeschermers in de land- en tuinbouw fors te verminderen en dat van chemische middelen zelfs te halveren.

Brussel+blijft+worstelen+met+afbouw+chemische+gewasbescherming
© Europese Unie 2022

Tijdens een debat met de landbouwcommissie in het Europees Parlement zei Eurocommissaris Stella Kyriakides (foto) dat zij al verschillende concessies heeft gedaan. Ook stelde ze dat ze op vrijwel alle andere kritiekpunten compromissen wil sluiten. Ze riep de landbouwcommissie op met eigen oplossingen te komen, in plaats van met bezwaren.

De christendemocratische EVP-fractie in het parlement vindt dat het voorstel moet worden ingetrokken. Zo ver gaan de sociaaldemocraten van de S&D-fractie en anderen niet. Bij de S&D leeft het idee dat de samenleving ook minder chemie in de landbouw wil. Eerst alternatieve, groene gewasbeschermers ontwikkelen en toelaten en dan pas andere middelen verbieden, is daar de stemming.


Kyriakides maakte duidelijk dat de Eurocommissarissen inmiddels afzien van een 'totaalverbod'. Verder zei ze dat er bij de taakstelling per land wordt gekeken in hoeverre een lidstaat het gebruik al heeft teruggedrongen.

Uit de bewoordingen van de commissaris valt op te maken dat de kwestie lastig kan worden voor de LNV-ministers in hun volgende landbouwraad. Daar hebben al eerder meerdere EU-landen forse bezwaren geuit, maar Kyriakides wees erop dat tot nu toe geen enkel land formeel heeft tegengestemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer