Belgische aardappelverwerkers verhogen contractprijzen met 40 procent

De Belgische verwerkers Agristo en Clarebout nemen het voortouw met een behoorlijke verhoging van de contractprijzen voor fritesaardappelen geteeld in het groeiseizoen 2023.

Belgische+aardappelverwerkers+verhogen+contractprijzen+met+40+procent
© Nieuwe Oogst

Eind vorige week maakte Agristo bekend dat de verwerker 17 euro per 100 kilo gaat betalen voor Fontane-aardappelen die afland worden geleverd. Deze contractprijs loopt op tot 28 euro per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen die in de eerste week van juli 2024 worden geleverd.

In navolging daarop meldde Clarebout enkele dagen later dat het bedrijf voor Fontane tijdens de oogst een contractprijs gaat betalen van 17,50 euro per 100 kilo. Voor Challenger en Innovator lopen de aflandprijzen voor het oogstseizoen 2023 zelfs op tot respectievelijk 18 euro en 20 euro per 100 kilo.

Voor levering later in het afzetseizoen geeft Clarebout in het geval van Fontane indicatieprijzen af van 24,35 euro per 100 kilo voor levering in april 2024. Dat neemt verder toe tot 27 euro voor aardappelen die tot het eind van het seizoen worden bewaard.


Positief signaal

In een reactie op de website van Vilt.be zegt CEO Christophe Vermeulen van de Belgische handelskoepel Belgapom dat dit een positief signaal is van de aardappelverwerkers. Hij stelt dat dit het respect van de industrie onderstreept voor de sterke stijging van de kosten op de teeltbedrijven.

Verder sluit het initiatief van Agristo en Clarebout volgens Vermeulen aan op de trend van verhoging van contractprijzen voor diverse andere landbouwproducten. Hij verwijst daarmee onder meer naar de conservenindustrie en de Belgische suikerverwerkers.


Marktanalisten van DCA-markt in Lelystad vinden dat de prijsstijgingen van 40 procent die de Belgische verwerkers nu doorvoeren gerust historisch mogen worden genoemd. Het afgelopen seizoen stegen de contractprijzen ook al met zo'n 15 tot 20 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer