Aviko Potato verhoogt contractprijs fritesaardappelen

Aviko Potato verhoogt voor oogstjaar 2022 de contractprijzen van fritesaardappelen met 25 euro per ton. Telers die de volledige hectareopbrengst op een vasteprijscontract leveren, ontvangen een extra toeslag van 5 euro per ton.

Aviko+Potato+verhoogt+contractprijs+fritesaardappelen
© Nieuwe Oogst

Aardappeltelers die vorig jaar een tweejarig contract hebben afgesloten, worden daarnaast grotendeels gecompenseerd. Die contracten werden gesloten tijdens het dieptepunt van de markt door het coronavirus. De compensatie vindt plaats wanneer het contract met een jaar wordt verlengd. Ook is de optie voor het vastleggen van nettovolumes op vaste prijs verhoogd naar 40 en 45 ton aardappelen per hectare.

De laatste jaren is de kostprijs gestegen, waardoor de winstgevendheid van de fritesaardappelteelt steeds meer onder druk staat. Dat komt vooral door de forse prijsstijgingen van energie, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.


Perspectief bieden

'Het is aan de afnemers om de telers voldoende perspectief te bieden om door te gaan met de fritesaardappelteelt', stelt Aviko-directielid Dick Zelhorst. 'Zonder fritesaardappelen geen verwerkende industrie. Aviko is ervan overtuigd dat de afzetmarkt herstelt en verder doorgroeit. Dit ondanks de vraaguitval door corona in het voorjaar van 2020 en de actuele negatieve impact van het virus die boven de markt hangt.'


Daarnaast meldt Aviko dat het een 'Kosten Index Contract' gaat introduceren. Hierbij leiden toekomstige verhogingen van teeltkosten tot een automatische indexering van de contractprijs. Met deze contractvorm is de laatste jaren in proefvorm al ervaring opgedaan. Vanaf oogstjaar 2022 wordt het nieuwe contract op grotere schaal uitgerold.

Aviko wil met een proef een stimuleringsprogramma ontwikkelen en uitrollen. Dit speciaal voor telers die op vrijwillige basis samen met Aviko extra stappen naar verdere verduurzaming van de teelt willen zetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer