POC: geboden aardappelcontracten zijn te laag

De Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) roept aardappeltelers op om niet akkoord te gaan met de contractprijzen voor fritesaardappelen in 2022 zoals die nu bekend zijn.

POC%3A+geboden+aardappelcontracten+zijn+te+laag
© Burt

Volgens de organisatie zijn de geboden contractprijzen bij lange na niet genoeg om de kostenstijging voor 2022 in de aardappelteelt te compenseren. De verhoging van de contractprijzen zou 4 tot 5 euro per 100 kilo moeten zijn, schrijft de POC deze week in een persbericht met een analyse op de fritesmarkt.De POC wijst erop dat het aanbod van fritesaardappelen op dit moment wereldwijd beperkt is. Het geeft de aardappeltelers de kans om een redelijke prijs voor vrije aardappelen te krijgen. Om een goede marktpositie te behouden, adviseert de POC aardappeltelers om zoveel mogelijk overtonnen ofwel meeleveraardappelen ook daadwerkelijk vrij te houden.


Areaal niet laten groeien

Voor komend teeltseizoen pleit de POC ervoor om het areaal fritesaardappelen niet te veel te laten groeien. De organisatie is ervan overtuigd dat de betere positie voor de telers door het krappe aanbod vooral het gevolg is van de areaalkrimp met circa 5 procent in de EU4-landen in 2021. Dit areaal zou een richtlijn moeten zijn voor 2022 om de kans op opnieuw redelijke marktprijzen opnieuw het grootst te houden, oordeelt de POC.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer