Dromedaris niet op huisdierenlijst, wel overgangsregeling

Dromedarissen, edelherten en damherten komen niet op de huis- en hobbydierenlijst, zoals die vanaf 2024 geldt. Landbouwminister Piet Adema wil geen extra rassen, die soms ook als vee worden gehouden, aan de lijst toevoegen. Hij pleit voor een overgangsregeling, maar onduidelijk is wat dit betekent.

Dromedaris+niet+op+huisdierenlijst%2C+wel+overgangsregeling
© Michiel Elands

Dat stelde Adema donderdagmiddag tijdens de commissievergadering 'Dieren in de veehouderij' in antwoord op vragen van Caroline van der Plas (BBB). Volgens haar zijn er bedrijven die herten houden. Ook kent ze een kamelenmelkerij, waar dromedarissen worden gemolken. Bepaalde kamelensoorten staan wel op de lijst, omdat ze zijn gedomesticeerd, maar dromedarissen niet.

Op de huis- en hobbydierenlijst staan de zoogdiersoorten die geschikt zijn om te houden. Deze mogen na 1 januari 2024 worden gekocht, gehouden of verkocht, maar er mag niet mee worden gefokt. 'Deze lijst komt er om het dierenwelzijn en de veiligheid van mens en dier te beschermen', stelde de minister.


Wetenschappelijke inzichten

Adema geeft aan dat deze lijst is opgesteld door het Wetenschappelijk Adviescollege voor de Huis- en Hobbydierenlijst, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten over dieren die gedomesticeerd zijn.

'Ik wil het advies van het college overnemen, dat is wetenschappelijk onderbouwd. Ik ga hieraan niet sleutelen. Sommige diersoorten, zoals de dromedaris, zijn wellicht tam en gewend aan mensen, dat wil niet zeggen dat ze gedomesticeerd zijn. Dat is volgens het adviescollege reden om sommige dieren niet op de lijst te zetten.'


Passend overgangsregime

De minister vindt het vervelend voor de houders van deze dieren. 'Ik ben met hen in gesprek over een passend overgangsregime.' Een deel van die overgangsregeling betekent dat de dieren tot hun dood kunnen worden gehouden. Een LNV-woordvoerder laat weten dat Adema in principe wel vasthoudt aan het fokverbod.

Hiermee lijkt het lastig te worden voor kamelenmelkerij Smits in het Brabantse Berlicum, die over deze kwestie in gesprek is met het landbouwministerie. 'Dit maakt de toekomst onzeker. Het is de vraag wat er mag en voor hoe lang. Wellicht kunnen we een ontheffing krijgen om ze te houden en één om ze mogen te melken', geeft Dorieke Goodijk aan.


Benodigde ontheffingen

Die ontheffingen zijn vaak tijdelijk, bijvoorbeeld voor vijf jaar, geeft Goodijk aan. 'Krijgen we alle benodigde ontheffingen en hoe moet het daarna verder? De dromedaris die tien jaar na het afkalven melk blijft geven, bestaat immers nog niet.' Het is volgens haar des te pijnlijker dat wereldwijd zou gelden dat de dromedaris wel is gedomesticeerd, terwijl het adviescollege dat niet zo ziet. 'Dat is voor ons een extra reden om tegen dit advies in te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 7°
    90 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    90 %
  • Zondag
    7° / 4°
    65 %
Meer weer