Energiecrisis bedreigt toekomst groenten- en fruitverwerkers

De ontwikkeling van de energieprijzen is zorgwekkend voor de toekomst van de Nederlandse groenteconserven. Dat meldt de Vereniging van de Nederlandse Groenten en Fruitverwerkers (Vigef). De organisatie maakt zich zorgen dat de industrie te maken krijgt met hevige concurrentie van landen om ons heen en vraagt de overheid daarom om een prijsplafond of compensatieregeling.

Energiecrisis+bedreigt+toekomst+groenten%2D+en+fruitverwerkers
© Persbureau Noordoost

De kosten van energie voor eigen gebruik bedroegen een jaar geleden 5 procent van de totale kostenpost van groenten in blik of glas. Vandaag de dag is dat percentage gestegen naar 25 tot 35 procent. 'Dit betekent dat sommige conservenfabrieken nu een energierekening hebben die tien keer zo hoog is als vorig jaar', meldt de Vief.

De hogere energieprijzen hebben daarnaast gevolgen voor de prijs van glas en blik. De kosten daarvoor zijn gemiddeld met 35 procent gestegen.


Kostenstijging doorberekenen

Voor veel ondernemingen in de groenten- en fruitverwerkende industrie is het niet mogelijk om deze kosten zelf te absorberen. 'Daarom kan de sector niet anders dan de kostenstijging doorberekenen naar de rest van de keten', stelt de Vigef. 'Dit is natuurlijk onwenselijk, omdat het ook voor de consument daardoor duurder wordt om gezond te blijven eten.'

Volgens de Vigef worden in omringende landen al plannen gemaakt om producten te compenseren en de kosten van energie te dempen. Dat zorgt volgens de organisatie voor een ongelijk speelveld.

Dat is de reden dat de vereniging nu de noodklok luidt. 'Een ongelijk speelveld brengt de toekomst van de groenten- en fruitverwerkende industrie en toeleverende bedrijven, onder wie telers, in gevaar.' De organisatie roept de overheid op om te komen tot een prijsplafond of een compensatie van de energiekosten voor het mkb en grote ondernemingen in de groenten- en fruitverwerkende industrie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer