Afschaffing btw op groente en fruit niet vervroegd

Het voorstel van de Partij voor de Dieren om de btw op groente en fruit vervroegd af te schaffen om de koopkracht te verbeteren, wordt niet overgenomen door het kabinet. Dat gaf premier Mark Rutte aan tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat betekent dat wordt vastgehouden aan de originele planning van 2024.

Afschaffing+btw+op+groente+en+fruit+niet+vervroegd
© DIRK HOL

Het schrappen van het btw-tarief op groente en fruit is complex, zo bleek eerder al tijdens gesprekken over dit onderwerp. Daarom werd afgelopen juli een onderzoek aangekondigd om tot een goede afbakening te komen. 'Wassen, schillen, snijden en verpakken zijn immers ook bewerkingen', geeft Rutte als voorbeeld.


Eerder dit jaar speelde diezelfde discussie ook al. Voormalig D66-voorzitter Alexander Pechtold gaf toen aan: 'Neem een pizza quattro stagioni. Daar zit van alles op. Hoe bereken je dat?' Rabobank zette eerder dit jaar in een rapport vergelijkbare vraagtekens bij het plan. 'Moet een hamburgerketen de plakjes tomaat en komkommer apart in rekening brengen om een halve cent omzetbelasting te besparen?'Het onderzoek, dat in juli aangekondigd werd, moet in januari 2023 afgerond zijn. Pas dan zal het kabinet ook een definitief besluit nemen over een aanpassing van het btw-tarief op groente en fruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer