België geeft meer vrijheid in gezamenlijke afzet groenten en fruit

De Vlaamse regering heeft een nieuw ondersteuningskader groenten en fruit goedgekeurd. Daardoor krijgen producentenorganisaties in België meer vrijheid en flexibiliteit om de gezamenlijke afzet van groenten en fruit te organiseren.

Belgi%C3%AB+geeft+meer+vrijheid+in+gezamenlijke+afzet+groenten+en+fruit
© Twan Wiermans

Ook komen er extra mogelijkheden voor telergerichte acties en is er verhoogde aandacht en steun voor milieu- en klimaatregelingen en voor onderzoek en ontwikkeling. 'Door onder meer in te zetten op concentratie van het aanbod, bevordering van de afzet, innovatie en digitalisering, duurzame voedselproductie en valorisatie van reststromen versterken we de positie van de teler in de agrovoedingsketen', meldt het Belgische ministerie van Landbouw.

Het ondersteuningskader is onderdeel van een reeks van zevenjarige operationele programma's in de sector groenten en fruit, die via de gemeenschappelijke marktordening op 1 januari 2023 in werking treedt. De Europese Unie draagt de helft van de subsidiabele uitgaven van een goedgekeurd operationeel programma. Producentenorganisaties dragen de andere helft. Het totale steunbedrag voor alle erkende producentenorganisaties in Vlaanderen kan volgens Vilt oplopen tot zo'n 60 miljoen euro per jaar.


Milieu verbeteren

Minimaal 15 procent van de uitgaven binnen het programma moet worden besteed aan acties om het milieu te verbeteren en matiging en aanpassing van klimaatverandering te realiseren. Producentenorganisaties die 20 procent of meer besteden aan deze thema's, ontvangen een extra steun tot 80 procent van de uitgaven. Daarnaast moeten ze minstens 2 procent van de uitgaven besteden aan onderzoek en ontwikkeling.

Het te besteden bedrag aan investeringen per teler per operationeel programma wordt daarnaast verhoogd naar 280.000 euro.


Het goedkeuren van het ondersteuningskader voor de groente- en fruitsector is een onderdeel van de voedselstrategie die het Belgische ministerie van Landbouw later deze maand publiceert. 'Daarin gaat het niet alleen over onze zelfvoorzieningsgraad, maar ook over het informeren van burgers en consumenten om duurzame en gezonde keuzes te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer