Antibioticagebruik Europese Unie gehalveerd in tien jaar tijd

De verkoop van antibiotica voor dierlijk gebruik is tussen 2011 en 2021 bijna gehalveerd. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de European Medicines Agency (EMA). Volgens gegevens uit 25 landen die continu input leverden voor de volledige periode van 2011-2021, daalde de totale verkoop van veterinaire antibiotica 47 procent in deze periode.

Antibioticagebruik+Europese+Unie+gehalveerd+in+tien+jaar+tijd
© Twan Wiermans

Hierbij is de laagste verkoop bereikt sinds de gegevens hiervan worden bijgehouden. De verkoop van antibioticasoorten die van cruciaal belang worden geacht voor mensen daalde ook stevig tussen 2011 en 2021. In 2021 bestond 5,5 procent van de totale verkoop in 2021 uit cruciale antibioticasoorten voor mensen.

Het beleid in de Europese Unie is erop gericht om het gebruik van deze soorten voor dieren uit te bannen, zodat resistentie bij mensen wordt voorkomen. De verkoop van cefalosporines van de derde en vierde generatie daalde met 38 procent, polymyxines met 80 procent, fluorochinolonen met 14 procent en de verkoop van andere chinolonen daalde met 83 procent.


Inspanning door boeren

Volgens Ivo Claassen, hoofd van de afdeling Diergeneesmiddelen van het EMA, zijn het positieve resultaten die zijn bereikt door de inspanningen van dierenartsen, boeren en de farmaceutische industrie. 'Het laat ook zien dat beleidsinitiatieven van de Europese Unie en nationale campagnes ter bevordering van verstandig gebruik van antibiotica bij dieren een positief effect hebben', stelt hij in een bericht van de EMA.In de boer-tot-bordstrategie heeft de Europese Commissie ook doelstellingen opgenomen over het terugbrengen van antibioticagebruik in de Europese Unie. In drie jaar tijd, tussen 2018 en 2021, hebben de 27 EU-lidstaten een reductie van 18 procent gerealiseerd. Dat is ongeveer een derde van de 50 procent reductiedoelstelling voor 2030.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer