Robuust aardappelras biedt gangbare teler ook voordeel

Robuuste aardappelrassen voor de biologische teelt bieden ook voordeel voor de gangbare teler, stelt projectleider Niels Heining van Bionext. Woensdag ondertekenden 31 ketenpartijen uit de aardappelsector een nieuw convenant waarmee zij de volledige transitie naar robuuste aardappelen toezeggen. 'Zeven supermarkten willen vanaf 2026 jaarrond Nederlandse robuuste aardappelen in het biologische schap', zegt Heining.

Robuust+aardappelras+biedt+gangbare+teler+ook+voordeel
© Haijo Dodde

Waarom dit nieuwe convenant?

'Het convenant is belangrijk om robuuste rassen bij elkaar te houden en met kweekbedrijven om tafel te blijven zitten. Daarnaast is doorontwikkeling in een smaakvol en kwalitatief goed rassenpakket van belang. Het liefst met voor ieder ras een meervoudige resistentie tegen phytophthora. Doel van supermarkten is om alleen nog Nederlandse robuuste aardappelen aan te bieden in het biologische assortiment. Nu worden in juni en juli aardappelen geïmporteerd. Door de knollen te laten voorkiemen en onder doek te telen willen we dat ondervangen.'

'Supermarkten willen vanaf 2026 jaarrond Nederlandse robuuste aardappelen in het biologische schap'

Niels Heining, projectleider Bionext

Wat is precies het belang van de supermarkten?

'Zij zien het als een belangrijke stap om de aanvoer van Nederlandse biologische aardappelen stabiel te houden en deze jaarrond te kunnen leveren. In de jaren zonder robuuste rassen waren daarin veel schommelingen. Het is mooi dat ze hun nek uitsteken. Daarnaast vragen supermarkten hun toeleveranciers om voor verwerkte aardappelproducten, zoals chips en frites, ook te kiezen voor robuuste rassen.'


Bionext stelt dat de volledige transitie niet alleen goed nieuws is voor biologische boeren, maar ook voor gangbare. Waarom?

'De keuze voor robuuste rassen kan voor gangbare telers een enorm milieuvoordeel opleveren. De helft van het totale fungicidengebruik in de akkerbouw is tegen phytophthora. In 2030 moet het middelengebruik met 50 procent zijn afgenomen. Dan kun je niet om robuuste aardappelen heen. Gangbare boeren tonen steeds meer interesse. In 2022 was 1.000 hectare van het pootgoed een robuust ras.'


In 2017 is het eerste convenant getekend. Wat heeft het tot nu toe opgeleverd?

'We hebben nu 33 robuuste rassen op de markt. Vorig seizoen was een phytophthorajaar en toen bleek dat een deel van de beproefde rassen niet robuust genoeg is, zoals Agria, Bintje en Frieslander.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer