Robuust ras houdt waarde, ook na resistentiedoorbraak

De teelt van robuuste rassen geeft geen garantie dat een aardappelgewas vrij blijft van phytophthora. Wel zorgen de rassen voor uitstel van de besmettingen en voor minder ziektedruk.

Robuust+ras+houdt+waarde%2C+ook+na+resistentiedoorbraak
© Haijo Dodde

'Na een jaar met veel phytophthora kunnen we in elk geval concluderen dat robuuste rassen in de teelt meer zekerheid geven. Wel is het teleurstellend om vast te stellen dat ook de aardappelrassen met resistentiegenen uiteindelijk bezwijken bij hoge ziektedruk', stelt Niels Heining. Hij is namens ketenorganisatie Bionext projectleider Robuuste aardappelrassen.

Heining sprak woensdag tijdens een onlinebijeenkomst waar belangstellenden werden bijgepraat over de resultaten van demovelden met robuuste aardappelrassen op drie locaties in Nederland. Volgens hem is na het afgelopen teeltseizoen duidelijk dat de verschillen tussen resistent en niet-resistent groot zijn. 'Als sector zijn we nog steeds erg blij met de resistente rassen en blijft ons doel gewoon staan om de biologische aardappelsector voor 100 procent om te schakelen naar robuust.'


Niet meteen waardeloos

Onderzoeker Geert Kessel van Wageningen UR bevestigt dat aantastingen in een resistent ras niet betekenen dat zo'n ras meteen waardeloos is. 'De doorbraak is vaak plaatselijk en geldt niet gelijk voor een groot teeltgebied. Ook is de constatering terecht dat dankzij de resistenties in de rassen veel phytophthora wel bestreden wordt. Verder is het de verwachting dat een groot deel van de isolaten die de doorbraak veroorzaakt, de winter niet overleven.'

Wel voegt Kessel hier overigens aan toe dat komend jaar vanwege de hoge sporendruk vanuit seizoen 2021 spannend wordt. 'Het is belangrijk om scherp te zijn op aangetast pootgoed en verder opslag goed te bestrijden en afvalhopen goed af te dekken. Ook is het hopen op een strenge winter. Dat zijn allemaal maatregelen in het kader van goed resistentiemanagement. Het is heel belangrijk dat we de virulentie nu niet opbouwen en daarmee waardevolle resistenties verkloten', waarschuwt de onderzoeker.


Gestapelde resistentie

Het is volgens Kessel overigens niet verrassend dat er problemen ontstaan met resistenties in groeiseizoenen met een hoge infectiedruk. 'We zien dat resistente rassen sterker zijn dan niet-resistente rassen en vervolgens dat rassen met een gestapelde resistentie nog weer sterker zijn.'

Het is aan aardappelkwekers om daarmee aan de slag te gaan, stelt hij. 'Voorlopig kunnen ze daarvoor beschikken over zes of zeven resistentiegenen met een breed spectrum voor wat betreft hun werking op verschillende isolaten van phytophthora.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer