Overijsselse boeren stellen provincie ultimatum

Boeren die woensdagmiddag protesteerden bij het provinciehuis in Zwolle hebben het provinciebestuur een ultimatum gesteld. Als er binnen twee weken geen handtekening staat onder de brief met voorwaarden, dan komen ze weer naar Zwolle. 'Zo simpel is het', stelt Ard Eshuis als één van de initiatiefnemers van het boerenprotest.

De boeren demonstreerden tegen de handhaving van PAS-melders. Ze eisen onder andere een oplossingsrichting door middel van een noodwet zodat 'rechters bedrijven niet verder mogen en hoeven te veroordelen, maar ook onmiddellijke stopzetting van de handhaving van PAS-melders, intrekking van de dwangsommen en toestaan van extern en intern salderen.'

De brief overhandigden ze aan het provinciebestuur. Commissaris van de Koning Andries Heidema gaf aan de zorgen van de boeren te begrijpen en schouder aan schouder met hen te staan.


'Vijf minuten buiten'

Deze reactie was voor de boeren onvoldoende. 'De provincie laat het afweten. Het heeft een uur geduurd voordat de gedeputeerden en de commissaris van de Koning naar buitenkwamen. Ze zijn maar vijf minuten buiten geweest', geeft Eshuis aan.


Het provinciebestuur wilde met een aantal boeren binnen praten, maar dat was tegen het zere been van de demonstranten. 'Daar heb je helemaal niets aan. Dan hadden we ook met vier trekkers kunnen komen. We wilden graag dat ze tekst en uitleg gaven aan alle boeren.'

Provincie Overijssel betreurt het dat de boeren niet inhoudelijk het gesprek wilden voeren. 'Het is jammer dat de boeren deze uitgestoken hand niet hebben vastgepakt. De materie is zo complex. Het onderwerp leent zich er niet voor om een platte kar het gesprek te voeren met een paar honderd man', reageert een woordvoerder van de provincie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer