Den Hartigh: aardappelproefveld niet beregenen en schraal bemesten

Aardappelhandelshuis Den Hartigh uit het Flevolandse Emmeloord selecteert bewust op rassen die weinig stressgevoelig zijn en ook goed presteren als de groeiomstandigheden niet optimaal zijn. Verder worden zaailingen die gevoelig zijn voor schurft en een virusaantasting al in een vroeg stadium opgeruimd.

Den+Hartigh%3A+aardappelproefveld+niet+beregenen+en+schraal+bemesten
© Haijo Dodde

'Wij beregenen ons proefveld nooit en strooien ook niet meer dan omgerekend 175 kilo zuivere stikstof per hectare', geeft productmanager Jan Miggels Den Hartigh aan. 'Zaailingen die niet goed genoeg presteren onder deze omstandigheden, vallen af. Den Hartigh is een handelshuis in pootgoed dat vrijwel alleen eigen rassen verhandelt.

Voorheen lag de focus in de pootgoedhandel vooral op het exportsegment, de laatste jaren echter heeft het bedrijf met King Russet en Edison ook enkele interessante rassen voor het fritessegment. Bij de verbetering van het rassenpakket richt Den Hartigh zich vooral op het inkruisen van resistenties en dan bij voorkeur meervoudige.


Gestapelde resistentie

Miggels meldt niet zonder trots dat voor het rassenonderzoek van volgend jaar een zaailing met een gestapelde resistentie tegen phytophthora wordt aangemeld. Als alles volgens de planning verloopt, kan dit roodschillig ras in 2025 worden opgenomen op de rassenlijst. 'Het is een tafelaardappel met een goede bakkwaliteit en een hoge relatieve opbrengst. De teelt kan heel goed in Noordwest-Europa, maar ook in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.'


Productmanager Jan Miggels bekijkt knollen van de zaailing met gestapelde resistentie tegen phytophthora.
Productmanager Jan Miggels bekijkt knollen van de zaailing met gestapelde resistentie tegen phytophthora. © Haijo Dodde

Een ras met een dergelijke goede resistentie tegen phytophthora lijkt bij uitstek geschikt voor de biologische teelt, maar Den Hartigh ziet dat vooral als extra mogelijkheid. 'Wij denken dat hoogresistente rassen ook juist meer gangbaar geteeld gaan worden. In ons selectiemateriaal zijn we steeds meer op zoek naar zaailingen met gestapelde resistentiegenen', legt Miggels uit.


Luizenbestrijding steeds lastiger

Bij meervoudige resistenties doelt Miggels op rassen die een brede weerstand bieden tegen aardappelmoeheid en meerdere fysio's van bijvoorbeeld wratziekte. 'Verder krijgt bij ons de resistentie tegen virussen steeds meer aandacht. De laatste jaren zien we in de praktijk geleidelijk meer problemen met virussen, vooral omdat een goede luizenbestrijding steeds lastiger is.'

Rassen die Den Hartigh onder de aandacht brengt tijdens de Rassententoonstelling dit jaar zijn de al genoemde fritesrassen King Russet en Edison. Van King Russet meldt Miggels dat er veel belangstelling is. Dit ras doet het goed in de verwerking en heeft in de teelt als voordeel de volledige AM-resistentie van A tot en met E. 'Komend jaar gaan we het areaal pootgoed weer flink uitbreiden.'


Den Hartigh heeft ook een aantal rassen waar belangstelling voor is van de fritesindustrie.
Den Hartigh heeft ook een aantal rassen waar belangstelling voor is van de fritesindustrie. © Haijo Dodde

Edison is nog een relatief nieuw ras, dat afkomstig is uit het veredelingsprogramma van het Duitse kweekbedrijf Solana en in Nederland wordt vertegenwoordigd door Den Hartigh. Volgens Miggels wordt Edison inmiddels gebruikt door meerdere verwerkers. 'Het is een middenvroege en geelvlezige aardappel die goed te bewaren is. Het ras laat zich prima telen op lichte zavelgrond en heeft niet veel stikstof en vocht nodig.'


Uniforme knollen

Voor het vroege en middenvroege exportsegment zijn Dior en Octa relatief nieuwe rassen van Den Hartigh. Miggels geeft aan Dior licht geelvlezig is met een gladde huid en goede resistenties. Kenmerk van het ras Octa zijn de ovaal tot lang ovale en uniforme knollen en de goede smaak. Dit ras is in de teelt sterk tegen schurft. 'Beide rassen zijn geschikt voor de consumptieteelt in een groot aantal Europese landen, maar ook overzees.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer