Zoektocht naar rassen die vroeg grove knollen geven

Aardappelen op tijd kunnen oogsten, geeft voordelen bij de afzet en beperkt bovendien de teeltrisico's. Dat stelt Jan-Eric Geersing van Geersing Potato Specialist in het Flevolandse Emmeloord.

Zoektocht+naar+rassen+die+vroeg+grove+knollen+geven
© Haijo Dodde

'In ons rassenpakket hebben wij een sterke voorkeur voor aardappelen die al vroeg in het seizoen grove knollen geven en die we dus op tijd kunnen oogsten. Het gaat dan met name om de vroege knolproductie en niet zozeer om een looftype dat vroeg afrijpt', legt Geersing uit.

Tijdens de Rassenshow vorige week meldde Geersing dat hij voor zijn bedrijf altijd op zoek is naar een grote variatie in het kweekprogramma. 'Wij maken zelf kruisingen, doen zaken met vrije kwekers en nemen ook kweekmateriaal af van onderzoeksinstellingen als BioImpuls. Mijn stelregel is dat een ras altijd met één eigenschap moet uitblinken, maar tegelijk ook op twee benen moet kunnen staan.'


Rassenshow bij Geersing Potato Specialist vorige week in Emmeloord.
Rassenshow bij Geersing Potato Specialist vorige week in Emmeloord. © Haijo Dodde

Geersing Potato Specialist in Emmeloord verhandelt vooral eigen rassen waarvan het pootgoed op contract wordt geteeld. Verder probeert het bedrijf ook steeds meer om via licenties de teelt van de rassen uit het eigen kweekprogramma naar bestemmingen buiten Europa te stimuleren. De focus in de veredeling ligt naast de vroegheid met name op een goede phytophthoraresistentie.


Zonder biologisch keurslijf

'Wij richten ons zeker niet specifiek op het biologisch segment. Volgens ons blijft biologisch op dit moment te veel een niche en is het bijvoorbeeld in Nederland interessanter om tafelaardappelen met PlanetProof-keurmerk in de markt te zetten. In de veredeling is duurzaamheid met low input voor ons een belangrijk argument, maar dat kan ook zonder biologisch keurslijf via de gangbare teelt met de juiste rassen', verklaart Geersing.

Van de rassen met phytophthoraresistentie vraagt Geersing aandacht voor het nieuwe ras Peter Pan. Dat is een geelvlezige tafelaardappel, zeer vastkokend en daarmee geschikt voor de Duitse markt. 'De resistentie is afhankelijk van één gen, maar dat bleek in 2021 wel een heel sterk gen. Op de proefvelden met robuuste rassen was Peter Pan toen één van de weinigen met nauwelijks aantastingen, ondanks de hoge ziektedruk.'


Low input-aardappel

Het nieuwe ras Camillo heeft een bredere phytophthoraresistentie en is een voorbeeld van een aardappel die vroeg grove knollen produceert. 'Dit is echt een low input-aardappel', zegt Geersing. 'Naast sterk op phytophthora heeft dit ras ook een lage stikstofbehoefte en is daarmee onder meer geschikt voor de vroege bioteelt.' Hij heeft hoge verwachtingen van Camillo in het tafelsegment in Noordwest-Europa.


Het nieuwe tafelaardappelras Camillo is sterk op phytophthora en produceert al vroeg grove knollen.
Het nieuwe tafelaardappelras Camillo is sterk op phytophthora en produceert al vroeg grove knollen. © Haijo Dodde


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer