NEPG voorspelt aanbodcrisis op aardappelmarkt

North-western European Potato Growers (NEPG) gaat ervan uit dat aardappeltelers in de EU4-landen de komende jaren niet meer in staat zijn om nog meer aardappelen te telen.

NEPG+voorspelt+aanbodcrisis+op+aardappelmarkt
© Twan Wiermans

De telersorganisatie voorspelt dat de aardappelmarkt geleidelijk verandert van een vraagcrisis in een aanbodcrisis. Dus van een tekort aan vraag verandert de situatie op de markt in een tekort aan aanbod. De afgelopen twee decennia is de ontwikkeling van het Europese aardappelareaal gedreven door een groeiende vraag naar verwerkte producten. Volgend jaar kan volgens NEPG een keerpunt zijn, als aardappeltelers niet meer in staat zijn om te voldoen aan de vraag.

De redenen daarvoor zijn de beschikbaarheid van voldoende geschikte aardappelland, dalende opbrengsten als gevolg van klimaatverandering en de hogere productiekosten. NEPG twijfelt of aardappeltelers de komende jaren net zo graag aardappelen willen produceren als vijf of tien jaar geleden. Dit terwijl verwerkers juist investeren in nieuwe productielijnen en daarmee laten zien dat de verwachtingen aan de afzetkant van de markt positief zijn.


Betere contractprijzen

NEPG vraagt zich af of de betere contractprijzen voldoende zijn om aan de groeiende vraag van de aardappelmarkt te voldoen. De telersorganisatie wijst naar de sterke kostenstijging op bedrijfsniveau. Verwerkers hebben zelfs de laatste weken hun contractprijzen nog weer naar boven bijgesteld. De meeste contracten liggen nu 2,50 tot 4 euro per 100 kilo hoger dan vorig jaar.

De hoogte van de contractprijzen voor aardappelen is afhankelijk van het land, van de afnemer, van de leveringsperiode en van het ras. NEPG gaat ervan uit dat het hogere prijsniveau soms de stijgende productiekosten dekt en soms ook niet. Het advies van de organisatie aan de telers is om zelf een goede berekening van de kostprijs te maken en op basis daarvan een afweging maken of een contract interessant is of niet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer